Opozice v Libereckém kraji vyzvala radní, ať vrátí sporné odměny

Liberec - Opozice Libereckého kraje vyzvala radní, aby vrátili odměny. Desítky tisíc korun měsíčně berou jako členové dozorčích rad krajských společností. Podle opozice jde o střet zájmů. Radní si to nemyslí a nehodlají se odměn vzdát. Opozice už připravuje trestní oznámení.

Náměstek hejtmana pro dopravu dostává 45 tisíc korun za měsíc, radní pro sociální věci 20 tisíc, radní pro ekonomiku pobírá navíc 60 tisíc korun měsíčně. Politici se brání, že ve střetu zájmů nejsou. Opozice nesouhlasí. „Nechali jsme si udělat rozbor Parlamentního institutu, který jednoznačně říká, že jsou a že to poškozuje i ony firmy,“ uvedl Václav Horáček, poslanec a zastupitel Libereckého kraje za TOP 09.

„Pro mne je nejvíce nepřijatelné to, když uvolněný krajský radní vzkazuje občanům, že pro něj zákon neplatí,“ dodává zastupitel Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Skutečnost, že placení krajští radní nemůžou pobírat zároveň odměny jako zástupci kraje v jeho firmách, potvrzuje i nezávislý právník. Situace je podle něj však složitá, neboť zákon o střetu zájmů v daném případě neukládá žádnou sankci. „Navíc lze zmíněná omezující ustanovení zákona poměrně snadno obejít,“ vysvětluje oslovený právník Martin Tocik.

Poslanci také

Radní obvinění odmítají, odvolávají se na vlastní právní posudky a připomínají, že odměny dostávají ve stejných případech také poslanci. „Jsme přesvědčení o tom, že neděláme nic protizákonného,“ říká Zdeněk Bursa, radní Libereckého kraje pro ekonomiku za ČSSD.

„Já ručím veškerým svým majetkem. Když dojde k nějakému problému, tak přijdu o veškerý majetek. A nehodlám tuhle funkci vykonávat zdarma,“ vysvětluje radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD).

Jenže například hejtman Stanislav Eichler odměny nepobíral a liberecký městský radní Kamil Jan Svoboda se jich vzdal. Pokud ostatní krajští radní odměny nevrátí, podá opozice prvního prosince trestní oznámení. To však bude směřovat proti vedení firem, které politikům odměny vyplácejí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)