Olomoucká nemocnice vyrábí z použitých stříkaček palivo pro přerovskou teplárnu

Nemocnice v Olomouci likviduje infekční odpad (zdroj: ČT24)

Olomoucká fakultní nemocnice dokáže bezpečně a efektivně zlikvidovat infekční odpad. Začala používat zařízení, díky kterému se odpad zbaví nebezpečných látek, a to přímo v nemocničním areálu. Takto očištěný materiál poté poslouží jako palivo v přerovské teplárně. Sterilizační linka v olomoucké nemocnici dokáže takto zpracovat až 900 tun odpadu ročně.

Fakultní nemocnice v Olomouci denně spotřebuje tisíce injekčních jehel, stříkaček či jednorázových plášťů. Za rok vytřídí zdravotníci stovky tun infekčního materiálu. Takový odpad většinou končí ve spalovnách bez dalšího využití.

Nemocnice v Olomouci ale získala novou sterilizační linku, díky které takový odpad zbaví nebezpečných látek. Materiál pak zamíří do Přerova, tam ho k výrobě tepla využije tamní teplárna. Nová linka dokáže zpracovat až 900 tun materiálu ročně.

Jde o unikátní technologii v rámci celého Česka. Sterilizační linka v olomoucké nemocnici zaplnila budovu tamní bývalé spalovny. Tentokrát se tam ale nic pálit nebude. Odpad se v objektu pouze rozdrtí a zbaví se přívlastku „infekční“.

„Ve sterilizační komoře dochází ke sterilizaci nebezpečného zdravotnického odpadu. Pomocí páry a intenzivního promíchávání dochází k samotné dekontaminaci,“ popsal proces Marek Šarlej ze společnosti Damaris Solutions.

Obsluha linky s infekčním materiálem vůbec nepřijde do styku

Ke sterilizační jednotce se bude odpad svážet dvakrát denně. „Následně bez kontaktu je přepravován pomocí kontejnerů do první části, to znamená, že obsluha se nedostane do kontaktu s nebezpečným odpadem. Linka je schopna pobrat 360 kilogramů odpadu za hodinu,“ sdělil projektový manažer Veolia ČR Otakar Vénos.

„Pro nás je podstatné, že to je technologie úplně nová, která nám umožní se ekologickou a úspornou metodou zbavit infekčního odpadu,“ popsal výhody ekonomický náměstek Fakultní nemocnice Olomouc Tomáš Uvízl.

Dekontaminovaný odpad bude společnost Veolia převážet do přerovské teplárny, spalovat ho tam bude v novém kotli na tuhá alternativní paliva. „V Přerově vyrobíme z tohoto odpadu přibližně deset terajoulů tepla, které se bude dále poskytovat obyvatelům,“ doplnil Vénos.

Kontrakt se společností Veolia ČR uzavřela fakultní nemocnice na osm let. Její celkové příjmy za tu dobu přesáhnou částku třicet milionů korun.