Ohňostroje v centru Prahy budou jen na zapřenou

Události v regionech: Praha chce zpřísnit vyhlášku omezující používání pyrotechniky (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát připravil vyhlášku, která má zakázat pořádání ohňostrojů v centru města. Zákaz má chránit vodní ptactvo, zejména labutě, kterým hluk a světlo při ohňostroji působily zranění i úhyn. Návrh vyhlášky nyní dostanou k připomínkování městské části, platit by měla od poloviny prosince.

Exploze rachejtlí se nad Prahou ozývají prakticky každý víkend. Nic tomu nebrání, při použití pyrotechniky první až třetí kategorie stačí akci oznámit na úřadě. Vedení města ale chce ohňostrojům zamezit. Zákaz bude platit v památkové rezervaci, která zahrnuje Prahu 1, podstatnou část Prahy 2 a okrajové části dalších pěti sousedících městských částí. Mimo rezervaci má zákaz navíc platit podél Vltavy.

„Až na některé výjimky se nebudou moci odpalovat pyrotechnické produkty s výjimkou Nového roku a Silvestra,“ upřesnila pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ze zákazu bude existovat dvanáct výjimek, paradoxně jsou některé z nich v blízkosti Vltavy. Jde například o Žluté lázně nebo o výstaviště v Bubenči.

Výjimky ze zákazu pyrotechniky
Zdroj: ČT24

Podle ohňostrůjců ale má návrh vyhlášky řadu nedostatků a navíc omezuje podnikání. „Omezování laické veřejnosti k odpalování pyrotechniky je do jisté míry rozumným krokem. Ovšem s profesionálními ohňostroji je to škoda, tam je to jinak postaveno. Profesionálové vědí, co dělají, vědí, co si mohou dovolit,“ řekl choreograf ohňostrojů Martin Peter.

Městská rada zdůvodňuje přípravu zákazu ohňostrojů ochranou labutí a dalších vodních ptáků, které exploze rachejtlí ohrožují. „Leknou se a vyletí. Vyletí nekoordinovaně, nevnímají, že je třeba na mostě tramvajové vedení. Mohou narazit do něj, mohou narazit do sloupů,“ popsal hrozbu ředitel České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek.

S ohňostroji však nemají problém pouze ptáci, ale i lidé. Od radnice Prahy 1 i obyvatel přicházejí kvůli ohňostrojům stížnosti. K výtkám na adresu zábavní pyrotechniky se připojila i Česká inspekce životního prostředí a správa povodí.