Obyvatelé Kostelce nad Orlicí nechtějí přijít o kus lesa a podepsali petici

Kostelec nad Orlicí - Drtičku stavebního odpadu u města nechceme, říkají lidé v Kostelci nad Orlicí. Radnice ale s tímto záměrem před třemi lety pronajala firmě Šumbor část lesa, který kvůli tomu nechala vykácet. Signatáři protestní petice se ale bojí ničení životního prostředí. Téměř 500 signatářů protestní petice vzkazuje radnici v Kostelci nad Orlicí, že na drtičku stavebního odpadu v rekreačním lese se jich předem nikdo neptal a oni ji nechtějí.

Komunikace, která by se za tímto účelem měla využívat, leží v blízkosti školy - podle slov Mileny Tarkowske, signatářky petice, jde tedy hlavně o bezpečnost. Jednatel firmy Šumbor Luděk Šitina si však myslí, že zatížení v dané lokalitě nebude tak výrazné. V březnu 2005 podepsala starostka Červinková z pověření rady smlouvu s firmou Šumbor, které město pronajímá půldruhého hektaru lesa pro drtičku stavebního odpadu, a to do roku 2024.

Mariusz Tarkowski, signatář petice, argumentuje, že je to jediný kus lesa, kam mohou chodit rodiče s dětmi na borůvky či na houby. Starostka Kostelce nad Orlicí Ivana Červinková (ODS) dodala, že v době, kdy město pronajalo část lesa, měla v ruce rozhodnutí z krajského úřadu, který se záměrem firmy Šumbor předběžně souhlasí. Lidé v Kostelci si stěžují, že jim radnice o projektu recyklačního střediska předem neřekla a dál jim v přístupu k informacím brání.

Ivana Červinková dodala, že se nikdo ptát nepřišel. Na dnešním večerním zasedání zastupitelstva budou občané Kostelce žádat, aby radnice smlouvu s firmou Šumbor vypověděla.