Obyvatelé Chocenického Újezdu nechtějí za domy drůbežárnu. Sepsali petici

Lidé v Chocenickém Újezdu na jihu Plzeňska nesouhlasí s výstavbou dvou hal drůbežárny. Ty mají vyrůst v těsné blízkosti domů. Místní proti stavbě sepsali petici. Firma, která chce drůbežárnu postavit a na místě několik let provozuje chov prasat, nemá navíc povolení k nadlimitnímu zdroji znečištění ovzduší.

Několikrát do roka chce firma v Chocenickém Újezdu ve dvou nových halách odchovat čtyřicet tisíc brojlerů. Místním obyvatelům se to nelíbí. „Bojím se zápachu, bojím se hluku z ventilátorů i much,“ postěžovala si jedna z místních obyvatelek Alena Kasalová.

Už teď jsou v obci kvůli velkochovu prasat na zápach zvyklí, velkokapacitní drůbežárnu ale rozhodně nechtějí. Obytelé proto sepsali petici. „Chceme mít české potraviny, ale kdo se přistěhuje z města na ves a chtěl by mít jiné prostředí, to ale nejde,“ poznamenal zoolog ze společnosti Lubská zemědělská Josef Pyšek.

Společnost dostala pokutu za znečišťování ovzduší

V Chocenickém Újezdu ale zřejmě vzduch zapáchá víc, než je na vesnici zdrávo. „Zjistilo se, že stávající chov prasat nelegálně provozuje nadlimitní zdroj znečištění nad pět tun čpavku, víc než sedm tun,“ řekla autorka petice a veterinářka Olga Kozáková.

Inspekci životního prostředí na to upozornil spolek, který usiluje o zrušení plánového záměru výstavby drůbežárny. Zemědělská společnost dostala pokutu ve výši pět tisíc korun. „Naši inspektoři zjistili, že zdroj znečišťování ovzduší je bez povolení Krajského úřadu v Plzni. Ještě před nabytím právní moci té pokuty bylo krajským úřadem povolení vydáno,“ řekl mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

Úřad bude muset povolení znovu řešit

„Domnívali jsme se, že je všechno v pořádku a můžeme tedy vydat povolení k provozu,“ reagoval Martin Plíhal z Krajského úřadu Plzeňského kraje. Společnost podle ředitele Lubské zemědělské Milana Křišťana vyměřenou pokutu zaplatila, používá ale prý technologie pro snižování čpavku.

Spolek hraje o čas, napadl demolici současných hal a navíc se kvůli rozhodnutí krajského úřadu obrátil na ministerstvo životního prostředí. To vydalo rozhodnutí o zrušení dodatečného povolení. Úředníci tak budou muset celou věc znovu projednat.