Obruče, brzdy, elektronika… – 400 reklamací na nové tramvaje

Praha – Tramvaje Škoda 15T, které vozí pražské cestující teprve druhým rokem, už měly stovky poruch a jejich výrobce Škoda Transportation obdržel přes 400 reklamací. Nejčastěji se týkaly protočení obručí vůči náboji jízdního kola a také brzd. Ne všechny ale výrobce uznal. Pražský dopravní podnik trápí i předchozí typ tramvají od Škody 14T.

Pražskými ulicemi nyní jezdí 61 tramvají typu 15T – resp. mělo by jezdit, kdyby část z nich nebyla porouchaná. „Je tam řada závad. Registrujeme v tuto chvíli téměř 500 reklamací,“ řekl ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Milan Křístek. Některé poruchy se podle něj po opravě znovu vracejí.

Škoda ale některé reklamace odmítla – paradoxně kvůli jiné závadě, která se projevila v diagnostickém systému tramvají. „Byl v některých parametrech nastaven příliš citlivě. Proto nastávají případy, kdy dopravní podnik reklamuje i výstrahy diagnostického systému, tedy jev, kdy k závadě ani poruše ve skutečnosti nedošlo, ale systém z důvodu příliš přísně nastavené citlivosti vyhlásil výstrahu nějaké konkrétní součásti,“ vysvětlila mluvčí dodavatele Lubomíra Černá.

Ředitel DPP Milan Křístek:

„Jsme připraveni odebírat tramvaje, ale tramvaje, které jsou kvalitní a schopné provozu.“

Dopravní podnik by měl do roku 2018 odebrat 250 tramvají Škoda 15T, které by se měly stát novou páteří pražské MHD namísto starých Tater T3. Každoročně dodá plzeňská strojírna 32 vozidel, v posledním roce 29 vozů. DPP si na nákup bude muset půjčovat. Pro příští rok schválila městská rada půjčku ve výši 5,5 až 8 miliard korun, z toho 4 miliardy mají sloužit na přefinancování směnky, kterou musí podnik v příštím roce splatit. Podle DPP byla smlouva na dodávku nových tramvají sepsána tak, že je nevypověditelná.

Problémy má dopravce i s předchozím typem tramvají Škoda 14T. Projevují se hlavně závady převodovek, odstaveno je kvůli nim 15 z 59 vozidel. Tyto tramvaje, které výrobce dodával v letech 2005–2009, už nejsou v záruce, dopravní podnik je proto musí opravovat ve svých dílnách.