Obří sumec Pepa se zabydluje v orlickém akváriu

Orlík nad Vltavou - Novou hvězdu má akvárium v Orlíku nad Vltavou. Je jí dvoumetrový sumec Pepa, který se ještě nedávno proháněl vodami Orlické přehrady. Provozovatelé i fanoušci akvária se z úlovku těší dvojnásob - i když je přehrada uznávanou sumčí lokalitou, v místní expozici sumec dosud chyběl.

Dvě stě osm centimetrů, padesát kilo a asi dvacet let. To jsou nacionále nejnovějšího přírůstku rybí expozice orlického akvária. Sumec Pepa se pomalu zabydluje v historickém kamenném bazénu - do žádného ze skleněných akvárií se nevešel. Mezi ostatními obyvateli nádrže si už stihl zjednat patřičný respekt. „Osazenstvo ho uvítalo tím, že zmizelo a dva dny se neukázalo,“ směje se provozovatel akvária Jiří Rachfalík.

Pepův životní prostor se sice zmenšil, rozhodně ale nijak nestrádá. Jídlo mu dodávají místní rybáři a kdyby náhodou zapomněli, má k dispozici svoje spolubydlící. „Je to náročný jedlík, sežral už tříkilového kapra,“ potvrzuje Rachfalík.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Dříve, než skončil v akváriu, užíval si Pepa svobodu v Orlické přehradě. Rybář Miroslav Pfleger ho chytil nedaleko Čertovy lávky. Mlsný sumec se nechal zlákat na háček s třiceticentimetrovým karasem. I když bojoval jako lev, vyhrál rybář. „Tahal jsem ho ven asi hodinu a půl,“ svěřil se Miroslav Pfleger.