O prázdninách přibývá nehod cyklistů. Největší nebezpečí hrozí na nepřehledných silnicích

Události: O prázdninách přibývá nehod cyklistů (zdroj: ČT24)

Muž, kterého v pondělí u Strakonic srazilo auto, které najelo do skupiny dětí, zůstává v nemocnici, děti už jsou doma. Kolem lipenské přehrady, kde se pohybují tisíce cyklistů, je nebezpečných míst několik. Ne všichni cyklisté jezdí po stezkách, na silnici někteří předjíždějící řidiči nedodržují bezpečný odstup.

Při pondělní nehodě skupiny cyklistů a osobního auta u Strakonic se zranily tři děti, dospělého museli záchranáři letecky transportovat do českobudějovické nemocnice. „Řidička, která jela za nimi, se pravděpodobně lekla vozidla, které jelo proti ní, tomu se vyhnula, nicméně narazila do cyklistů,“ popsal jihočeský mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

Přitom při předjíždění musí ze zákona řidiči dodržovat odstup od cyklistů minimálně metr a půl. Silnice jsou ale často nepřehledné a tak musí řízení přizpůsobit situaci.

„Je potřeba zpomalit. Budeme se snažit najít si místo, kde na této silnici, která není příliš široká, budeme moci vyjet do vzdálenosti, která by nám umožnila odstup. Místo máme, přesto, že je to v zatáčkách,“ popsal situaci na nepřehledné silnici, kterou projel se štábem ČT, koordinátor BESIPU Václav Kovář.

Takových nebezpečných míst je například kolem Lipna několik. Přitom téměř kolem celé přehrady vede síť cyklostezek. Ne všichni je ale pro své výlety volí. „Já jsem zdravotník a bojím se. Ten provoz je veliký a hlavně ani nevíte, co vám to dítě na silnici udělá. Aby nešláplo vedle, takže my jezdíme vždycky po cyklostezce,“ řekla cyklistka Martina Švancarová. „Musím jet při kraji vždycky, když mě něco předjíždí,“ řekl její syn Jiří Švancara.

Během prvních pěti kalendářních měsíců řešili policisté téměř devět set dopravních nehod s účastí cyklistů. Patnáct při nich zemřelo, je to o dva méně než loni. Meziročně čísla klesají. Lidé prý více využívají bezpečnostní pomůcky. Díky přilbám, podle zdravotníků, neměla pro děti velké následky ani pondělní nehoda. Všechny už jsou z nemocnice doma.