Novou silnici v Turnově nechtějí

Turnov – Plánuje se v Turnově potají vnitřní průtah na Semily, nebo skutečně jen městská silnice na odlehčení centru, jak ubezpečují radní? Mnozí místní tomu nevěří a raději žádnou silnici nechtějí. Pod peticí proti ní se ve čtrnáctitisícovém Turnově podepsalo už 3 000 lidí.

Velká část řidičů projíždějících Turnovem z jihu na sever volí trasu centrem. Plánovaná silnice by jí měla odlehčit, podle odpůrců ale naopak přitáhne tranzitní dopravu a okolí zničí. „Nechme nejdříve zpracovat studii celého města, tedy vnitroměstskou studii na odlehčení, ze které mohou vyjít jiné varianty,“ uvedl k problému jeden z iniciátorů petice Josef Hlubuček.

Radnice odmítá, že chce vést tranzitní dopravu zastavěnou zónou. Plán na obchvat směrem k Semilům už má. „Obchvat na Semily mimo území města by měl být samozřejmě dříve, než někdy dojde k řešení vnitřní komunikace,“ prohlásila starostka města Hana Maierová (Nezávislý blok – SNK).

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Tah v ceně stovek milionů existuje pouze na papíře a dlouho na něj prý nebudou peníze. Část obyvatel se však bojí, že město nedává záruky a obytná zóna bude trpět. Jiní ale naopak za vznikem petice vidí podnikatelské zájmy. „Bylo by ideální, kdyby vedla mimo. Zřejmě se v tom angažuje určitá skupina lidí,“ říkají.

Na archy se podepsalo 2 832 lidí, víc než jedna čtvrtina z nich však nebyli Turnovští. „Snad na náš atletický stadion, do našich základních škol nejezdí a nechodí sportovat pouze obyvatelé Turnova,“ podotkl Josef Hlubuček.

Současnou zástavbu podle radnice trasa téměř nenaruší. „Byla upravena tak, že dochází k demolici jednoho objektu, který je v majetku města,“ potvrdil Pavel Kanclíř z Odboru rozvoje města MÚ Turnov.

Zastupitelé teď budou muset rozhodnout, jestli plánovaná silnice zůstane i v novém, už připravovaném, uzemním plánu města. Ten by se měl schvalovat zřejmě v příštím roce.