Německý nedeklarovaný odpad míří do Mydlovar

České Budějovice - Už čtvrtý kamion naplněný německým odpadem a mířící do Mydlovar zadrželi jihočeští celníci. Místní rozsáhlé laguny naplněné nebezpečným kalem se podle ekologických aktivistů i místních starostů stávají obří nekontrolovatelnou skládkou nerecyklovatelných odpadků.

Jihočeští celníci při plošných kontrolách zjišťují, že zdánlivě běžný kamion veze nedeklarovaný německý, nebo rakouský odpad, který v Česku nemá co dělat a jeho legální likvidace je velmi drahá. Tento scénář se opakuje stále častěji. Poslední případ je starý jen několik dnů. „Celníci zjistili, že místo deklarovaných rozřezaných pneumatik je vezena směs odpadů,“ konstatuje Vladimír Pešek z Celní správy v Českých Budějovicích. „Fyzicky se jednalo o směsný odpad obsahující řadu složek,“ dodává mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Zadržené kamiony mají ještě jedno společné. Jejich řidiči vypověděli, že náklad měli složit do některého z mydlovarských odkališť. „Za poslední tři měsíce je to čtvrtý případ zjištěné nelegální přepravy odpadu, který měl podle našich poznatků namířeno do Mydlovar,“ připomíná Vladimír Pešek. „Myslíme si, že je to jen špička ledovce,“ neskrývá své obavy Jaroslava Brožová z organizace Jihočeské matky.

Přes 200 hektarů více či méně zasypaných lagun u Mydlovar ukrývá miliony tun desítky let starých kalů, které vznikly po chemické úpravě uranu. Firmy je mají v rámci dvacetileté sanace zasypat 14 miliony tun těsnícího materiálu a hlíny. To, co se dostává na dno, zjišťují ekologičtí aktivisté a místní obyvatelé jen pozorováním kamionů. „Podle mého názoru jsou to odpady z průmyslových závodů,“ říká starosta Mydlovar Petr Ciglbauer. „Zatím tyto informace nemáme, ale pokud by nějaká firma dovážela do Česka nelegální odpad, tak určitě zakročíme,“ slibuje Ivana Awwadová.

Celníci chtějí ve zpřísněných kontrolách dál pokračovat. Policie ale žádnou akci v okolí Mydlovar zatím neplánuje.