Narkomani ničí podnikání, podle města jich je příliš málo

České Budějovice – Už šest let marně žádají majitelka a nájemci obchodního areálu blízko centra Českých Budějovic radnici, aby zakročila proti narkomanům, kteří v okolí dělají nepořádek. Stejné nářky zní i od lidí žijících v okolních ulicích. Přes řadu stížností městská policie tvrdí, že lokalita není problémová. Názor strážníků radnice přejímá a nechystá se nijak zakročit.

Podle Ireny Miklové, které obchodní areál postižený řáděním narkomanů patří, je centrem problémů nedaleká stavební střední škola. Její vedení je však bezmocné. „Za přečiny mimo školu nemůžeme děti trestat,“ uvedl ředitel Pavel Veselý.

Poházené injekce úředníkům nevadí

Pro lidi žijící v okolí to není dobrá zpráva. „Jako majitelka objektu se obávám, že moje podnikání brzy skončí,“ zdůraznila Irena Miklová. Obchodníci pobývající v jejích prostorách skutečně o odchodu uvažují, nepořádek jim odhání zákazníky. „Je problém, když má zákazník, který k vám jde, překračovat zvratky a injekční stříkačky,“ poukázal nájemce obchodu Josef Uváčik.

Majitelka domu i nájemce obchodu už mnohokrát žádali radnici, aby proti narkomanům zasáhla. Úředníci se ale s problémem popasovali svým pověstným způsobem – jeden útvar odkazoval na druhý. „Kdybych věděla, jak dál postupovat, aby se to zastavilo, tak to udělám,“ podotkla Irena Miklová.

Strážníci: Narkomanů je na místě příliš málo

Radní se stížnostmi na nepořádek odkazují na městskou policii. Ta potom nad stížnostmi na narkomany mává rukou. „Množství nalezeného infekčního materiálu není takové jako… někde jinde,“ uvedl mluvčí městské policie Václav Sup. Podle streetworkerů, kteří mapují drogovou scénu, se však narkomani často přemisťují.

Protože se město ke svým občanům otočilo zády, těm nezbývá než se se situací smířit nebo investovat velké peníze a pořídit si vlastní bezpečnostní systém.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)