Náborové příspěvky zabraly: Nemocnice v České Lípě získala 15 nových lékařů

Českolipská nemocnice se ještě před prázdninami potýkala s nedostatkem lékařů: na přelomu července a srpna kvůli tomu dokonce na tři týdny musela uzavřít oddělení neurologie včetně ambulance, na dva týdny byly kvůli nedostatku lékařů a dovoleným omezeny také plánované ortopedické operace. Teď se ale situace výrazně zlepšila. Nemocnice totiž začala nabízet novým lékařům 100 tisíc jako náborový příspěvek a přes léto se podařilo získat 12 nových lékařů, další tři nastupují od září.

Vedle stotisícového příspěvku pro lékaře nabízí nemocnice také 20 tisíc pro nové zdravotní sestry. Vedle toho mají zaměstnanci nemocnice nárok na týden dovolené navíc, dotované stravování nebo výhodné mobilní tarify pro celou rodinu:

„Personální politice dlouhodobě věnujeme zásadní pozornost. Pracujeme na tom, aby prostředí v nemocnici bylo pro naše zaměstnance atraktivní ve všech parametrech. Podporujeme jejich vzdělávání a odborný růst, pozornost věnujeme zkvalitňování podmínek jejich práce, vybavujeme jednotlivá oddělení moderní technikou,“ chlubí se generální ředitel Jaroslav Kratochvíl.

Zařízení navíc loni skončilo v zisku 21,9 milionu korun. I díky tomu mohla podle Kratochvíla nemocnice rozdělit v lednu na jednorázových odměnách 1,4 milionu korun a zvýšit mzdy o desetinu.

Kvůli nedostatku lékařů musela nemocnice odkládat plánované operace (zdroj: ČT24)

Třeba pro 24letou Janu Vackovou nebyl při vybírání nové práce rozhodující jen nástupní plat: „Mám tady dobré podmínky k tomu, abych se mohla dále vzdělávat, účastnit se specializační přípravy a tak dále.“ V českolipské nemocnici se jako klinická logopedka stará o pacienty po mozkové příhodě.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji má 17 oddělení, a většině z nich chyběli ještě před prázdninami jeden až dva lékaři. Přes léto se ale podařilo získat posily na internu, ARO, léčebnou rehabilitaci, gynekologicko-porodnické oddělení, ale i na chirurgii a dětské oddělení. V září pak přijdou ještě další tři lékaři na neurologii, chirurgii a ARO.

I přes současné personální posílení ale v nemocnici stále asi desítka lékařů chybí: nejvíc na neurologii, chirurgii nebo interně.

Nemocnice začne nabízet stipendia pro studenty

Nemocnice také připravila stipendijní program, který chce spustit od září. Ten má pomoci přilákat do města studenty medicíny a zdravotnických oborů, jako je všeobecná sestra, porodní asistentka, ale například i radiologický asistent, zdravotní laborant nebo nutriční terapeut.

Budoucí lékaři mají možnost získat stipendium 2500 korun měsíčně v pátém ročníku a v šestém dvojnásobek. Studenti vybraných nelékařských oborů pak mohou od nemocnice získat stipendium 1500 korun měsíčně v předposledním ročníku a 3000 v posledním. Stipendia podobně nabízí také liberecká krajská nemocnice.

Nemocnice v České Lípě je jediná na celém Českolipsku: do její spádové oblasti patří asi 110 tisíc lidí. V zařízení je 475 akutních lůžek a ročně je tam hospitalizováno zhruba 19 tisíc pacientů. Dalších 280 tisíc pak využívá ambulanci. Celkem zaměstnává nemocnice 110 lékařů a zhruba 415 sester.