Na zámku Vimperk začaly opravy míst v havarijním stavu, budou stát sto milionů

Památkáři zahájili další část obnovy zámku ve Vimperku na Prachaticku. Rekonstrukce se týká především oprav havarijního stavu některých částí objektu. Obnova potrvá do příštího roku a předpokládané náklady jsou sto milionů korun, které zajistí vládní program Péče o národní kulturní dědictví I.

Vimperský zámek má za sebou první etapu obnovy. Trvala čtyři roky, skončila loni a stála sto třicet sedm milionů korun. „Zatímco první etapa obnovy se hodně soustředila na vytvoření lákavé nabídky pro návštěvníky, což znamená nové prohlídkové trasy, nové expozice muzea či důstojného návštěvnického zázemí, druhá etapa obnovy se zaměřuje především na odstranění stavebních havárií. V první řadě dojde k odvodnění severní strany Dolního zámku. Opravy se dočkají střechy Černé brány a Horního zámku, všechny jsou ve velmi tristním stavu,“ uvedl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Práce na druhé etapě začaly před týdnem. Součástí projektu je mimo jiné i obnova fasád Horního zámku. „Dojde také k přestěhování a modernizaci konzervátorské dílny a obnově budovy takzvané míčovny,“ řekl Pavelec.

V plánu je ještě oprava mostu a interiérů

Památkáři plánují ještě další etapu rekonstrukce zámku. Měla by se uskutečnit v letech 2025 až 2026, kdy řemeslníci například opraví vstupní most nebo povrch nádvoří.

„Připraveni jsme však i na etapy následující. V minulých letech se podařilo dokončit osm rozsáhlých projektových dokumentací, v rozsahu přibližně tři sta padesát milionů korun. V případě alokování dalších finančních prostředků jsme tak připraveni okamžitě spustit další stavební práce. Trápí nás zejména interiér severního křídla Dolního zámku, který je těžce napadený dřevomorkou, nebo střechy Dolního zámku, které jsou v podobně špatném stavu jako ty na zámku Horním,“ popsal kastelán vimperského zámku Vojtěch Brož.

Cílem je zvýšení návštěvnosti

Ročně zámek navštíví kolem dvaceti tisíc lidí. Podle Brože by postupná obnova měla zajistit vyšší zájem veřejnosti. „Samozřejmě se nemůžeme srovnávat s památkami typu (zámek) Český Krumlov, nejsme na seznamu UNESCO. Ale každopádně míříme na vyšší návštěvnost, než je ta současná,“ řekl Brož.

Na místě dnešního vimperského zámku stával královský hrad, vznikl kolem roku 1260. Chránil jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl. Hrad získali v 16. století Rožmberkové, kteří ho začali přestavovat na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1947, sídlily v něm Jihočeské státní lesy. Zámek koupila v roce 1991 od města správa Národního parku Šumava. V roce 2015 ho převzali památkáři. Od roku 2010 je zámek národní kulturní památkou.