Na vodítko! Praha chce zakázat pobíhání psů mimo vyhrazené plochy

Praha chce zakázat volné pobíhání psů mimo vyhrazené plochy (zdroj: ČT24)

Sto tisíc pražských psů možná přijde o svobodu pohybu. Magistrát opět chystá vyhlášku o výrazném zpřísnění jejich volného pobíhání. Umožněno by bylo jen na vyhrazených plochách. Poslední verze, kterou radnice připravovala před víc než rokem, čelila kritice městských částí a město proto přípravu přerušilo.

Své psy budou Pražané vodit pouze na vodítku a k volnému pobíhání je budou moci vypustit jen na speciálně vyhrazených plochách. Tak by mohla vypadat v praxi nová verze psí vyhlášky, kterou chystá hlavní město.

„V předchozí verzi připravované vyhlášky jsme narazili na nespolupráci některých městských částí, které se odmítly k vyhlášce vyjádřit. My jsme proto místa vytipovali a chceme jednat s majiteli pozemků o jejich využití,“ objasnil magistrátní mluvčí Vít Hofman.

Na vybraných pozemcích by psi mohli volně pobíhat, po zbytku města by museli být na vodítku. S tím někteří majitelé psů nesouhlasí. „Myslím, že když má člověk psa vychovaného a umí si ho přivolat, tak není problém ho mít kdekoliv na volno,“ myslí si pejskařka Veronika Franková. „Praha je jedním z mála měst, které nemá řešeno vyhláškou pohyb psů po městě,“ oponuje Hofman.

Pražanům vadí exkrementy

Zatímco někteří majitelé psů se bouří, jiní lidé z metropole regulaci vítají. Kromě volně pobíhajících šelem si Pražané často stěžují především na jejich exkrementy. „Pejskaři by si měli po svých miláčcích uklízet,“ soudí pražský obyvatel Petr Hačl.

Magistrát v současné chvíli reguluje pohyb psů v metropoli vyhláškou o veřejné zeleni. „Za poslední dva měsíce jsme zaznamenali na celém území hlavního města Prahy asi 600 případů, že pejsek byl na volno v místech, kde je to vyhláškou zakázáno,“ uvedl mluvčí pražské městské policie Jan Čihák.

Nová pravidla by se v metropoli měla týkat víc než 100 tisíc psů. Jestli se magistrátu nový návrh vyhlášky podaří prosadit, není zatím jasné. Jednotlivé městské části totiž doposud nedostaly návrh k připomínkování.