Na některých místech Liberecka začne školní rok později

Liberecko – Některé školy v Libereckém kraji se dosud úplně nevzpamatovaly z nedávných povodní. Ředitelé přitom měli za úkol zahájit nový školní rok včas. V Nové Vsi na Liberecku to dokázali. Naopak v nedaleké Chrastavě, která patří mezi vodou nejpostiženější obce, boj s časem prohráli. Do školy se tam půjde skoro o dva týdny později.

Místo šaten sklad pitné vody, na chodbách krabice s botami a v tělocvičně oblečení a kuchyňské potřeby – tak vypadá den před začátkem školního roku na základní škole v Chrastavě. Po povodních se změnila ve sklad humanitární pomoci. V několika třídách jsou navíc ubytovaní vojáci, kteří pomáhají s odklízením škod. Pět set žáků se proto začne učit až 13. září.

Hlavním důvodem, proč se škola neotevře včas, je však chybějící lávka přes řeku. Děti se totiž nemají kudy dostat do školy bezpečně. „Lávka by měla být do 13. září vybudována,“ sdělil starosta Chrastavy Michael Canov. Po povodních je potřeba každá ruka, jak tvrdí Pavel Resl, otec dvou žáků ze školy v Chrastavě. Odklad proto vítá.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Velká voda zasáhla i školu v Nové Vsi. Tady jsou ale na nový školní rok připravení. Ani tam, kde se školy po bleskové povodni otevřou, neproběhne začátek roku bez problémů. Mnoha dětem uplavaly učebnice, penály a školní pomůcky.