Obvinění manažeři povedou dopravní podniky na Liberecku dál

UvR Pokračuje vyšetřování korupční kauzy na Liberecku (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) povede zřejmě od května předseda představenstva Pavel Šulc. Stejně jako končící ředitel Luboš Wejnar patří do skupiny devíti obviněných v korupční kauze.

Kdo patří mezi devět obviněných v kauze libereckého dopravního podniku, sice ani v pondělí policisté neupřesnili, Šulce a Wejnara ale potvrdil samotný dopravní podnik.

„Osoby jsou stíhány pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů Evropské unie a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Šulc s obviněním nesouhlasí

Obviněný Šulc coby předseda představenstva může podle stanov plnit funkci ředitele dopravního podniku, pokud není vybrán ředitel. Výběrové řízení na nového ředitele zatím podnik nevypsal a pravděpodobně ho vypíše až po komunálních volbách.

„S důvody obvinění rozhodně nesouhlasím, z důvodu mlčenlivosti je ale nemohu prozradit,“ řekl dnes novinářům Šulc, který je podle svých slov připraven spolupracovat s policií, aby obvinění vyvrátil.

Obviněný Wejnar odchází do Jablonecké dopravní

Generální ředitel dopravního podniku Wejnar nezávisle na vyšetřování v libereckém dopravním podniku končí. Od 1. května povede nově založenou společnost Jablonecká dopravní, která by měla od roku 2019 převzít zajištění městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou.

„Smlouva s libereckým podnikem na zajištění dopravy v roce 2019 končí a dopravce nás informoval, že pak nebude schopen rozsah služeb zajistit,“ řekl již dříve náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS).

Policie v uplynulých dnech obvinila devět lidí z šesti trestných činů včetně poškození finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce navrhl pro tři z obviněných vazbu, soudce ji ale odmítl. Všichni jsou vyšetřováni na svobodě včetně Šulce a Wejnara.

Luboš Wejnar (v roce 2012)
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Policisté se ve čtvrtek zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a také nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun.

Kriminalisté prověřovali také společnost BusLine a Jiřího Vařila, který je s ní spojený. Souvislost s nedávným zásahem v sídle krajského úřadu, zdejšího ČSAD a poradenské firmy Nexia policie nepotvrdila.

Liberecký dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví města Liberce, od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. O situaci v podniku by mělo v tomto týdnu jednat mimořádně jeho představenstvo a také liberecké zastupitelstvo. „Budu chtít kompletně současné představenstvo odvolat a zvolit tam nepolitiky a odborníky, kteří budou zároveň manažeři společnosti,“ řekl v pátek primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

DPMLJ zajišťuje městskou dopravu v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou. Minulý týden zasahovali v podniku kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu, byli také ve firmě BusLine, která pro dopravní podnik jezdí.