Kroupy prodraží opravu Jihočeského muzea

České Budějovice – Oprava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích potrvá oproti plánu o čtvrt roku déle a bude o osm milionů korun dražší. Dodatečné práce způsobilo počasí – kroupy poničily střechu, kterou bude nutné také opravit. Kraj, jemuž muzeum patří, slibuje, že peníze sežene, přerušení prací vyloučil.

Jihočeský kraj s rekonstrukcí muzea dlouho otálel. I když mu město České Budějovice historickou budovu převedlo pod podmínkou urychlené opravy, sháněl peníze (přes sto milionů korun) tři roky – musel na rekonstrukci našetřit, protože nedostal evropskou dotaci. Když kroupy poničily střechu, začalo být zřejmé, že bude nutné našetřit ještě více. „Střechu učinily nepouživatelnou. My jsme s tím původně nepočítali,“ uvedl ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr.

Práce se kvůli obnově střechy prodraží o 8 milionů a budou trvat o tři měsíce déle. Že by se práce kvůli dodatečným nákladům úplně zastavily, vedení Jihočeského kraje vyloučilo. „Nezbývá nic jiného než zahrnout tuto položku do celkových nákladů na rekonstrukci muzea,“ řekl hejtman Jiří Zimola.

Jakýkoli průtah – byť „pouze“ čtvrtletní – se nelíbí budějovické radnici. „Rekonstrukce se dlouho odkládala. Možná i proto, že byly obavy, zda se dá při plánovaném rozpočtu a při schváleném projektu vůbec úspěšně dokončit,“ poznamenal primátor Juraj Thoma.

Pokud už nenastanou žádné další nečekané komplikace, měla by oprava skončit příští rok v květnu. Potom se do rekonstruované budovy Jihočeského muzea opět podívají návštěvníci.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)