Krnov postaví novou tělocvičnu, místním se to nelíbí

Krnov - Nová víceúčelová tělocvična se po čtyřech letech příprav začne stavět na Janáčkově náměstí v Krnově. Sloužit bude žákům blízké základní školy i veřejnosti. Přestože škola a sportovní kluby stavbu vítají, některým místním lidem se plány města nelíbí. Nová budova prý znehodnotí náměstí.

Základní škola na Janáčkově náměstí má 650 žáků. Ve školní tělocvičně ale mohou cvičit pouze nejmenší děti. „Tělocvična má rozměr asi 8x15 metrů, nevejde se tam ani volejbalové hřiště. Byla postavena někdy v roce 1962 nebo 1963 a už tenkrát se mluvilo o tom, že je to provizorní řešení,“ říká ředitel školy Karel Handlíř. Žákům druhého stupně nezbývá než chodit cvičit do bývalého bufetu sovětských kasáren.

Po čtyřech letech jednání teď městu došla trpělivost. Rozhodlo, že za peníze z městského rozpočtu postaví tělocvičnu novou. „Proběhlo výběrové řízení, bylo přihlášeno 19 firem. Vysoutěžená suma je 44 milionů korun,“ informovala starostka města Alena Krušinová (ČSSD).

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Tělocvična se sice stane součástí školy, bude ale sloužit i veřejnosti. Krnovské sportovní kluby podobnou stavbu vítají. „Čekáme na tu tělocvičnu už několik let doslova jako na smilování. Všechny domácí zápasy od žáčků až po muže musíme odehrávat čtyřicet padesát kilometrů od Krnova,“ konstatuje Tomáš Hradil, šéftrenér florbalového klubu Orca Krnov.

Obyvatelé Janáčkova náměstí, kde má objekt vyrůst, ale záměr radnice kritizují. Nelíbí se jim, kolik prostoru nová budova zabere. „Stromy půjdou pryč, všechna krása. Za Německa se tady tomu říkalo Beethovenplatz, teď tu budeme mít ubetonovaný plac,“ rozčiluje se jeden z místních Miloš Hrouda.

Stavět se tady začne v březnu. Pokud půjde vše podle plánu, tělocvična by měla být hotová za dva roky.