Krátký proces. Žádosti o kotlíkové dotace ve Zlínském kraji vyřídili bez front za třicet minut

Rozdělení třiceti pěti milionů pro žadatele o kotle na biomasu a tepelná čerpadla dnes trvalo ve Zlínském kraji přesně třicet minut. Kraj poprvé v historii sbíral žádosti výhradně elektronickou cestou. Lidem tak odpadlo mnohahodinové čekání ve velmi studeném počasí ve frontě.

Loni v únoru bylo v celém baťovském mrakodrapu rušno. Žádat o kotlíkové dotace přišlo tisíc tři sta lidí. Tentokrát se příjem žádostí obešel bez front. Rušno bylo jen ve velínu informatiků. V osm hodin ráno spustili příjem žádostí. V první minutě jich přišlo dvě stě padesát, ve druhé dalších sto dvacet.

Informatici krajského úřadu chystali elektronický sběr dotací půl roku. Chod systému otestovali 35 000 fiktivními žádostmi. Opravdových žádostí o kotle a čerpadla přišlo elektronicky přesně 1018. O půl deváté se příjem žádostí zastavil. „Je to nezpochybnitelné. Nikdo nepředbíhal, nikdo tady nečekal,“ pochvaluje si systém radní odpovědný za správu dotací Jan Pijáček (ODS).

Plynový kotel už si lidé z dotací nekoupí

Zatímco na podzim mohli lidé za dotaci koupit i plynový kotel či kotel na uhlí, teď stát podpoří jedině tepelná čerpadla a biomasu. Tedy kotle na dřevo, dřevěné palety či brikety. Jeden žadatel může dosáhnout až na osmdesát procent toho, co potřebuje.

Úředníci teď musí všechny žádosti zkontrolovat a vyrozumět šťastné uchazeče. „ V tomto kole budeme moci uspokojit dvě stě padesát až dvě stě sedmdesát žadatelů,“ říká vedoucí Odboru řízení dotačních programů Zlínského kraje Martin Kobzáň. Ty dnes neúspěšné pozvou na další kolo. Na podzim bude v kotlíkovém dotačním banku pětkrát víc peněz. Sto padesát pět milionů na zlepšení ovzduší.

Na Vysočině začnou rozdělovat další peníze na začátku příštího roku

Kraj Vysočina rozdal od loňského roku na kotlíkových dotacích více než 260 milionů korun. V první vlně loni kraj mezi 2050 úspěšných žadatelů rozdělil celkem 231 milionů korun. Letos přibylo dalších 30, o které se podělilo 249 lidí. Lidé stáli na podání dotace dlouhé fronty.

Největší zájem byl na Žďársku, kde se o dotaci přihlásilo přes 600 lidí, naopak na Jihlavsku byl zájem sotva poloviční. Za peníze od státu pak lidé na Vysočině nejčastěji kupovali kombinované kotle na uhlí a biomasu. „Ještě do konce dubna podá Kraj Vysočina na MŽP žádost o další kotlíkové dotace pro své občany ve výši 230 milionů,“ řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Peníze na kotle na biomasu a plyn nebo tepelná čerpadla Kraj Vysočina nejspíš začne rozdělovat začátkem příštího roku.