Jižní Čechy brojí proti slučování škol

České Budějovice – V Jihočeském kraji dojde ke sloučení dvanácti středních škol a učilišť. Dnes odpoledne o tom rozhodla rada kraje. Důvodem jsou bezmála čtyři tisíce nezaplněných míst na jihočeských středních školách. Postup hejtmanství by měl vzdělávání na jihu Čech zefektivnit. Rodiče a pedagogové však proti záměru kraje protestují.

Sloučení čeká vybrané školy a učiliště v Soběslavi, Strakonicích, Vimperku, Netolicích a Třeboni. „Počet nastupujících žáků do prvních ročníků středních škol stále klesá a my se s tím musíme nějak vypořádat,“ vysvětlil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Vůbec nerušíme technické školství. Školy se pouze slučují, a tím se paradoxně zvyšuje šance na jejich přežití,“ dodal.

Krajská koalice je v záležitosti změn v regionálním školství jednotná. Rozhodnutí rady kraje ovšem musí ještě schválit zastupitelé, a právě na ně se nyní chtějí obrátit lidé nespokojení s nastalou situací. V regionu tak z iniciativy Strakonických vznikla petice, která proti slučování protestuje. Mezi pátkem a dnešním dnem nasbírala čtyři tisíce tři sta podpisů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Zatím pořád dochází další podpisové archy, takže celá akce zdaleka neskončila a neskončí,“ dodal starosta Strakonic Pavel Vondrys. Rozhodnutí krajských politiků se pokusí při jednáních změnit i starostové.

Představitelé slučovaných škol argumentují tím, že jejich třídy jsou naplněné, a tvrdí, že k očekávaným úsporám nedojde. V Netolicích pak např. hrozí, že učiliště z města úplně zmizí, což je výrazný dopad na ekonomiku, na služby. Ve Strakonicích zase vadí rodičům to, že by jejich děti, které se přihlásily na technické lyceum, měly maturovat na učilišti.