Na brněnském Petrově si lidé připomněli kardinála Špidlíka

Brno - Biskup Vojtěch Cikrle dnes ráno na brněnském Petrově sloužil mši za kardinála Tomáše Špidlíka, který ve věku devadesáti let zemřel v pátek večer ve Vatikánu. Na ranní bohoslužbu si přišlo tohoto moravského rodáka připomenout asi 80 lidí. „Bohužel, mši jsme organizovali velmi narychlo v neděli, proto se o ní nemuseli všichni dovědět včas,“ uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Na Petrov i tak přicházeli lidé nejen před půl osmou, kdy mše začala, ale i v jejím průběhu.

Tomáš Špidlík pocházel z nedalekých Boskovic a přestože většinu života prožil v Římě, k Moravě ho vázalo silné pouto. Jeho poslední přání bylo, aby mohl být pohřben na poutním místě na Velehradě. A toto přání se mu také vyplní. Ještě předtím se s ním ve vatikánské bazilice svatého Petra v Římě zítra rozloučí špičky katolické církve včetně papeže Benedikta XVI. Ten by měl v závěru eucharistické bohoslužby promluvit k přítomným a vést obřad posledního rozloučení.

Kardinál Tomáš Špidlík působil ve Vatikánu od roku 1951, kdy byl pozván ke spolupráci s Vatikánským rozhlasem. Právě prostřednictvím rozhlasových vln se s ním poprvé setkal i současný brněnský biskup Vojtěch Cikrle. „Měl vždycky ve Vatikánském rozhlasu jednou za týden nějakou promluvu a vždycky jsem si říkal, že to je nějaký úžasný muž. Takže nejprve jsem ho znal jenom podle hlasu a osobně jsem se s ním setkal až po roce 1990. A vlastně ten první dojem, že to je někdo výborný, byl mnohonásobně překročen,“ uvedl dnes před začátkem mše brněnský biskup.

A není jediný, kdo si zesnulého kardinála oblíbil. Tomáš Špidlík byl blízkým přítelem papeže Jana Pavla II. , dostal dokonce za úkol dohlížet na výzdobu jeho soukromé kaple ve Vatikánu. Po smrti Jana Pavla II. v roce 2005 byl jedním ze dvou kardinálů, kteří promluvili ke konkláve před volbou nového papeže.

Na dnešní bohoslužbě biskup Vojtěch Cikrle ocenil především Špidlíkovu snahu o sjednocení a mír mezi křesťany i náboženstvími navzájem. „Některé odchody jsou smutné, velmi smutné, ale myslím, že dnes bychom neměli odsud vyjít se slzami, ale spíš to brát jako takové završení života bratra Tomáše,“ pronesl během mše biskup Vojtěch Cikrle.

Po zítřejším rozloučení ve Vatikáně budou ostatky kardinála Špidlíka převezeny zpět do vlasti a vystaveny v Olomoucké katedrále. Datum pohřbu církev oznámí až budou ukončeny všechny přípravy ve velehradské bazilice.