Malá se měla vzdát postu náměstkyně hejtmana. Po odchodu z vlády však ve funkci zůstane

Taťána Malá setrvá ve funkci náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

Poslankyně Taťána Malá, která rezignovala na post ministryně spravedlnosti, zatím stále zůstává ve funkci náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje. České televizi to potvrdil hejtman Bohumil Šimek. Malá koncem června uvedla, že se v případě jmenování ministryní spravedlnosti funkce náměstkyně vzdá.

Vedení kraje mělo jednat o dalším působení Malé na postu náměstkyně hejtmana příští pondělí na pravidelné poradě vedení. Její pondělní rezignace na post ministryně ale tomuto jednání předcházela. Podle hejtmana tak po pondělních událostech lze pouze konstatovat, že Malá je v současnosti jak zastupitelkou, tak náměstkyní a krajskou předsedkyní hnutí.

Na post náměstka měl být po Malé jmenován její stranický kolega Petr Hýbler. Ten potvrdil, že naposledy spolu případné nahrazení náměstkyně hejtmana probírali v červnu. I on očekává, že se v jejím krajském působení nic nezmění. Taťána Malá se k tomuto tématu vyjadřovat nechtěla.

Opoziční krajští zastupitelé se shodují v tom, že další působení Malé je záležitostí hnutí ANO. Jiří Crha (ODS) ale dodává, že pokud by k podobné situaci došlo v ODS, snažili by se členové o odstoupení takového náměstka z funkce. Podle Jana Grolicha (KDU-ČSL) není Taťána Malá důvěryhodnou osobou pro vykonávání takové funkce a rezignovat by měla i na ni.

Malá čelí nařčení z plagiátorství diplomových prací, tímto problémem se bez ohledu na jejím dalším setrvání ve funkcích zabývá etická komise Mendelovy univerzity. Spolu s nezávislými právními poradci by měla do měsíce práce podrobně prozkoumat. Nezávislá analýza by měla vysoké škole pomoci najít postup, jak s časovým odstupem na kauzu reagovat.