Jihočeské policii bude po uvolnění hranic chybět 120 policistů

České Budějovice - Jihočeské policii bude po vstupu Česka do schengenského prostoru chybět zhruba 120 policistů v příhraničních oblastech. Pod jihočeskou policejní správu má sice přejít 170 lidí z cizinecké a pohraniční policie, skutečně jich ale bude jen 55. Zbylá pracovní místa jsou pouze tabulková, řekl dnes novinářům ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

„V nejbližším období, kdy bude fyzický nedostatek policistů, situaci vyřešíme přesuny na jednotlivých odděleních i okresech. Rozhodně to nebude mít dopad na bezpečnost občanů,“ uvedl. Jihočeská policie má už nyní podstav 59 policistů a v přijímacím řízení je 124 lidí. „Jsou to všechno mladí lidé. Ti ale nemohou nastoupit ihned. Rok bude trvat jejich proškolení,“ podotkl Heřman.

Policisty chtějí jihočeští využít na posílení výkonu služeb v příhraničních oblastech a 52 u dopravní policie. Po odchodu cizinecké a pohraniční policie budou jihočeští policisté na hranicích hlídkovat společně s rakouskými a německými kolegy.

Policisté také už několik měsíců řeší dopravní značení na cestách vedoucích přes hranice, které bude možné až na výjimky překročit kdekoli. „Aby například nákladní auto nenarazilo na hranicích na značku omezující tonáž na 3,5 tuny. To by znamenalo, že se řidič musí otočit a vrátit. Podobným nesrovnalostem se pokoušíme zabránit,“ doplnil Heřman.