Jak žádat o příspěvky na nový kotel? Zájemcům poradí přímo v ostravském infocentru

Město Ostrava ve středu otevřelo speciální informační místo pro žadatele o takzvanou kotlíkovou dotaci. Bude součástí informačního centra a zájemci ho najdou v přízemí magistrátu. Žadatelé o příspěvek na nový kotel se tam dozví vše potřebné o bezúročných půjčkách, příspěvku města i podávání žádostí.

Poradní místo bude v budově magistrátu otevřené minimálně do 13. května, dokdy mohou zájemci v kraji znovu žádat o dotaci na výměnu starého neekologického kotle. Peníze budou moci lidé použít na nákup nového zařízení, které bude šetrnější k životnímu prostředí.

Pro vypsání žádostí bude žadatelům k dispozici také počítač. Takzvaná Kotlíková kancelář bude otevřena dvakrát týdně, a to vždy v pondělí od 13:00 do 17:00 a ve středu v době od 09:00 do 15:00.
Petr Havránek
mluvčí ostravského magistrátu

Pro obyvatele Moravskoslezského kraje bude letos připraveno půl miliardy korun. Část peněz bude určena i pro žadatele, kteří neuspěli v předešlé výzvě.

Kraj je první v zemi, který ve třetí dotační výzvě začne přijímat žádosti už v květnu. To znamená, že lidé by mohli výměnu kotle stihnout ještě před zahájením topné sezony. Letošní výzva je poslední možností na dotovanou výměnu kotle.

S nákupem nových ekologičtějších kotlů pomůže obyvatelům i město Ostrava. „S příspěvkem města lze získat dotaci až do výše 145 tisíc korun, což by mělo pokrýt veškeré náklady na výměnu kotle. Je to jedinečná příležitost, jak kotel vyměnit prakticky zdarma,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Staré kotle na tuhá paliva můžou lidé vyměnit za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel. Za získané peníze je možné upravit i spalinové cesty a s tím spojené stavební práce, případné akumulační nádoby, projektovou dokumentaci, zhotovení plynové přípojky či testy zařízení. Žádosti bude opět možné podávat elektronicky.