Fitness park pro seniory otevřeli v Modřanech

Praha – Po vzoru ostatních městských částí otevřela také Praha 12 fitness park pro seniory. Hřiště s posilovacími stroji jsou určené starým lidem a stávají se trendem. O sport má totiž zájem čím dál víc starších. Přístup většinové společnosti k seniorům je v Česku podle řady studií diskriminační. Na okraji společnosti ale staří lidé už dlouho zůstávat nebudou, odhadují odborníci.

Své zájmy si dokázali prosadit například senioři z Prahy 8, kteří se dočkali speciálního hřiště. Zástupkyně starosty MČ Praha 8 Vladimíra Ludková (ODS) říká, že podobné parky jsou v zahraničí běžné. Fitness parků speciálně vybudovaných pro staré lidi v hlavním městě přibývá. Jen Praha 6 má na svém území tři. Modřanští senioři dosud dojížděli posilovat do sousední městské části, teď mají k dispozici vlastní hřiště.

Starosta MČ Praha 12 František Adámek (ČSSD) prozradil, že park stál necelé tři miliony korun. Senioři a nejen oni mohou na hřištích cvičit sami nebo organizovaně několikrát do týdne s trenérem. „Nová generace seniorů bude pravděpodobně mnohem akčnější,“ míní předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nabídku aktivační programů městské části v závislosti na svém rozpočtu stále rozšiřují. Praha 4 seniorům například hradí vstupné do plaveckého bazénu.