Dva svědci v kauze Půčka míří před soud za křivou výpověď

V případu řidiče Marka Půčka pravomocně odsouzeného na šest let za smrtelné zranění dívky na pražském Smíchově stanou před soudem i dva svědci. Státní zástupce je minulý týden obžaloval z křivé svědecké výpovědi. Mužům hrozí až dva roky vězení.

Stíhání se týká výpovědí při hlavním líčení ve prospěch Půčka. Muži u soudu uvedli, že Půček večer před nehodou, kdy slavil narozeniny, pil jen malé pivo. Podpořili tak jeho výpověď, že v době nehody nebyl opilý ani pod vlivem drog.

Soudkyně ale při hlavním líčení nechala přehrát kamerové záznamy z restaurace, kde parta mladíků slavila. Z nich je patrné, že Půček pil pivo i tvrdý alkohol a na stole byl zřejmě kokain.

O případném obvinění svědků hovořili žalobci už dříve, protože jejich výpovědi byly údajně viditelně účelové. Svědek nebo soudní znalec přitom musí podle zákona na rozdíl od obžalovaného říkat před soudem pravdu, jinak mu hrozí postih.

Tragická nehoda na náměstí Kinských se stala loni 5. srpna brzy ráno. Pětadvacetiletý Půček vyjel ze zatáčky, nezvládl řízení a na autobusové zastávce srazil jednadvacetiletou dívku. Za nehodu, od níž utekl, si nyní odpykává šestiletý trest vězení. Soud mu v odvolacím řízení také na deset let zakázal řídit auto.