Dostihový spolek je v insolvenčním řízení

Pardubice - Dostihový spolek, který provozuje pardubické dostihové závodiště a je pořadatelem Velké pardubické, je v insolvenčním řízení. Návrh podal dřívější člen vedení Dostihového spolku Karel Šimána, kterému spolek dluží 191 484 korun. Na zasedání městského zastupitelství o tom dnes informoval náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek. Insolvenční řízení může ohrozit jednání o sponzorech pro nadcházející dostihovou sezonu, která má v Pardubicích odstartovat 8. května. Samotná sezona ale podle spolku ohrožena není.

„Hodláme své závazky splnit, ale musí se nejprve vyjasnit skutečná výše dluhu. Z doložených faktur vyplývá, že přesnou částku nezná ani věřitel,“ řekla advokátka Tereza Jelínková, která Dostihový spolek zastupuje. Podle Jelínkové s tím podání insolvenčního návrhu souvisí. „Myslím, že ten, kdo návrh podal, je vedený jinou zájmovou skupinou. Je to cílený útok na spolek, možná přímo na radnici. Je podivné, že právě v tento den se někdo obrátí na soud s návrhem insolvence,“ komentovala Jelínková fakt, že insolvenční řízení zhatilo hlasování o příplatku ve výši 4,2 milionu korun k základnímu kapitálu spolku.

Kvůli insolvenčnímu řízení dnes nemohlo zastupitelstvo hlasovat o příplatku mimo základní kapitál, čímž chtělo stabilizovat pozici Dostihového spolku. O dalších krocích bude rozhodovat valná hromada, která má zasedat ve středu.

Věřitelé se mohou přihlásit s pohledávkami soudu

Podle návrhu na insolvenční řízení Dostihový spolek neuhradil Šimánovi služby v oblasti marketingu a vztahů s veřejností. Jako druhého dlužníka Šimána uvedl město Pardubice, kterému má Dostihový spolek dlužit nájemné za dostihové závodiště z let 2009 až 2011 přes 4,2 milionu korun. Insolvenční soud vyzval věřitele, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali přihlášku pohledávky.

Šimána podle MF Dnes v minulosti jednal za skupinu kolem žokeje Josefa Váni, která chtěla provoz pardubického závodiště a potažmo i Velké Pardubické převzít. Jednání s městem ale ztroskotala.

Dostihový spolek se dostal do finančních problémů, když jeho závazky dosáhly zhruba výše základního jmění. Pardubice kvůli dluhům společnosti navrhovaly, že zvýší základní jmění o zhruba čtyři miliony korun. Minoritní akcionáři to zatím odmítali.

Dostihový spolek byl založen jako akciová společnost v prosinci 1992 iniciativou několika dostihových nadšenců poté, co dvě zahraniční a jedna domácí asociace stáhly své nabídky na pořádání Velké pardubické. V následujícím roce do akciové společnosti vstoupilo město Pardubice, které získalo 31,5 procenta akcií. V roce 2005 navýšilo město z důvodu stabilizace Dostihového spolku svůj podíl na nynějších 51,54 procenta. Mezitím stoupl rozpočet spolku z původních 2,5 milionu korun na zhruba 50 milionů.