Dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji potřebují 14 milionů, dostanou třetinu

Olomouc – Zhruba třetinu částky, kterou chtěly, dostanou obce od Olomouckého kraje na nákup techniky a vybavení jednotek dobrovolných hasičů. Chtěly čtrnáct milionů, krajská rada ale schválila pouze pětimilionový příspěvek. Peníze si rozdělí 173 obcí, na desítky dalších, které o krajskou dotaci na nákup vybavení pro hasiče žádaly, se nedostalo. Vedení kraje ale nevylučuje, že později ještě několik milionů na dobrovolné hasičské sbory přidá.

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) zdůvodnil rozdíl mezi částkou, o kterou obce na své dobrovolné hasiče žádaly, a tou, kterou dostaly, rozpočtovými možnostmi kraje. „Obce letos pro jednotky dobrovolných hasičů požádaly z rozpočtu Olomouckého kraje o 14 milionů korun, zatímco v této rozpočtové kapitole je vyčleněno pět milionů korun,“ vyčíslil hejtman. Dodal, že se obce na kraj obracejí kvůli technice a vybavení pro hasiče častěji než dříve, protože své příspěvky snížil stát. „Z převisu žádostí je vidět, že dotace jsou pro fungování jednotek dobrovolných hasičů hodně zásadní,“ dodal Jiří Rozbořil.

Dobrovolným hasičům by k dalším penězům ale mohlo pomoci samo nebe. Bude-li letos k Olomouckému kraji přívětivo, vedení regionu sáhne do šestimilionové rezervy určené na případné povodně nebo jiné krizové situace. Hasiči by tak mohli dostat podstatně více, než jim zatím rada přidělila. „Pokud se nic mimořádného nestane, tak v průběhu roku bude tato částka postupně rozdělena mezi záchrannou službu, státní hasiče, policii a jednotky dobrovolných hasičů,“ upřesnil hejtman Rozbořil.

V Olomouckém kraji je celkem 468 jednotek dobrovolných hasičů, které mohou kraj o příspěvek žádat. Nejvíce je jich v okrese Přerov, a to 128. Na Olomoucku je dalších 125 jednotek dobrovolných hasičů, 109 jednotek je v okrese Prostějov, na Šumpersku jich je 73 a na Jesenicku 30.