Čtyři měsíce nebyly seniorky v Chomutově v bezpečí

Chomutov – Policie chytila fantoma chomutovských seniorek – muže, který za poslední čtyři měsíce přepadl a okradl deset žen vesměs starších 80 let. Jednu z nich i napadl. Třiatřicetiletého muže, kterého policisté vypátrali, poslal soud do vazby.

Petr Baraňák o sérii přepadení v Chomutově (zdroj: ČT24)

Starší ženy ohrožoval v chomutovských ulicích nyní dopadený muž od září do konce ledna. Kradl především tašky, ve kterých byly mobilní telefony, platební karty i doklady. „Pohyboval se pěšky nebo na kole a vybíral si téměř výhradně starší ženy, které šly samy,“ přiblížil kriminalista Kamil Karásek.

Kriminalisté vědí o deseti činech, které podle nich třiatřicetiletý muž spáchal v jediné chomutovské čtvrti. V jednom případě svoji oběť i fyzicky napadl. „Zezadu přistoupil ke starší paní a za použití násilí jí vytrhl tu tašku,“ popsal policista Miroslav Lingeš.

Pachatele několikrát zachytily bezpečnostní kamery a právě to se mu stalo osudným. Podle policie byla pro něj charakteristická jízda na kole, navíc kradl vždy ve stejné bundě. Nakonec ho tak policisté rozpoznali. Muž se po dopadení ke všem činům přiznal, některé ukradené věci u něj policie navíc našla a vrátí je majitelům.

Podle Kamila Karáska byl obviněný muž již několikrát odsouzen za krádeže. Teď skončil ve vazbě a hrozí mu až deset let vězení.

Kriminalisté nevylučují, že zloději prokážou další neobjasněné případy krádeží. Jen v Chomutově policisté registrují za loňský rok dvanáctiprocentní nárůst trestných činů oproti roku 2012.