ČSSD chystá při příležitosti krajských voleb referenda

Praha - Sociální demokracie plánuje v den krajských voleb příští rok v třinácti krajích s výjimkou Prahy vyhlásit krajská referenda. Hlasování se má týkat problémů v regionech, ale i celostátních témat. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle deníku jde ČSSD o to nalákat co nejvíce voličů ke krajským volbám a zároveň za státní peníze zjistit, co si lidé myslí o vládě Petra Nečase (ODS). ČSSD zatím nechce říct, jaké otázky chystá.

„Myslíme si, že nastala vhodná doba na to, aby o důležitých otázkách, které trápí jednotlivé regiony, mohli občané rozhodnout v krajském referendu,“ citují HN jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů Michala Haška. Před třemi lety byly podle Haška krajské volby pomyslným referendem o vládě Mirka Topolánka (ODS). „Říkám si, že se v příštím roce můžeme dočkat skutečného referenda o vládě Petra Nečase,“ dodal. List připomíná, že ČSSD má ve všech krajích vyjma Prahy, kde příští rok volby nebudou, většinu. „Proto pro ni nebude těžké referendum v zastupitelstvech prosadit,“ uvádějí HN. 

Krajská referenda mají být součástí masivní kampaně, kterou už ČSSD začala vymýšlet. Na rozdíl od billboardů a mítinků ji však krajská referenda budou podle HN stát jen minimum peněz, pokud se je podaří vyhlásit v první den krajských voleb, které hradí stát. „Toto není marketingový tah, toto není jenom kampaň. ČSSD nechce jenom říkat, že podporuje prvky přímé demokracie. Chceme ukázat, že máme skutečně zájem o názor lidí,“ odmítá Hašek námitky, že jde jen o promyšlený trik.

Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Kampaň, která by měla na referenda upozornit, budou kraje hradit z vlastního rozpočtu, nikoliv z peněz Lidového domu, dodává deník. 

Podle HN si šéfové krajů nechávají zpracovat analýzy, na co by se měli lidí nejlépe ptát. Podle toho pak prý budou vymýšlet otázky pro referendum.