Chebské letiště má problém s rozšířením

Cheb - Ministerstvo obrany zamítlo žádost o rozšíření letiště v Chebu. Úpravy na něm chtěl provést karlovarský aeroklub, který si areál pronajímá od města. Armádě ale podle posledního rozhodnutí soudu patří samotná přistávací dráha. Radnice rozhodnutí ministerstva ostře kritizuje. To však tvrdí, že by nová přistávací dráha znehodnotila jejich pozemky.

Karlovarský aeroklub si pro své aktivity vybral opuštěné letiště v Chebu už před čtyřmi roky. Na pozemcích města plánuje postavit nové hangáry a provozní budovu. Projekt už schválil i Úřad pro civilní letectví. Svůj souhlas k vybudování pojezdových drah pro letadla na trávou zarůstajícím betonu ale nechce dát ministerstvo obrany. „Od ministerstva jsme potřebovali svolení s přejížděním té jejich betonové dráhy kolmo na čtyřech místech,“ říká předseda Aeroklubu Karlovy Vary Jan Plachý. 

Podle ministerstva by však nové dráhy přistávací plochu znehodnotily. „Ministerstvo obrany předpokládá prodej. Pokud by ale byla povolena revitalizace letiště, stávající plocha by byla velice těžce využitelná,“ tvrdí mluvčí Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek. „To jsou zástupné argumenty, tam se jedná v podstatě jenom o neochotu vyhovět, protože všechno se nechá smluvně ošetřit,“ argumentuje předseda Ultralight klubu Cheb Luděk Matějíček. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí ministerských úředníků nechápe ani starosta Chebu. Podle něj se armáda o přistávací dráhu už desítky let nestará. „Pro mě je to zásadně nepochopitelný postup, protože si tady překážíme navzájem a jsme v jednom státě. Naštěstí snad ještě máme určité pravomoci, kdy můžeme územním plánem rozhodnout, že tam prostě to letiště bude,“ stojí za projektem revitalizace letiště starosta Chebu Jan Svoboda.   

Vedení aeroklubu tak zatím nezbývá nic jiného, než s ministerstvem o letišti dál vyjednávat. „Chceme, aby armáda pochopila, že by bylo dobré letiště zachovat pro sportovní a malé civilní létání,“ domnívá se předseda Aeroklubu Karlovy Vary Jan Plachý. Aeroklub má navíc na revitalizace letiště připraveno asi pět milionů korun. S jeho přestavbou by chtěl proto začít ještě letos.