Cheb ovládly mažoretky a showbandy

Cheb - Ulicemi Chebu defilovaly dopoledne dechové orchestry s mažoretkami. Probíhá tu jejich tradiční mezinárodní festival FIJO. Jde už o 19. ročník. Město ho pořádá každé dva roky. Od roku 1970 na festivalu účinkovaly bezmála čtyři stovky orchestrů s mažoretkami z 32 zemí Evropy a Asie.

Letos po ulicích Chebu pochodovaly například Slovenky z Nové Dubnice, precizní chebské mažoretky, ověnčené vavříny z mezinárodní scény. Předvedl se také maďarský a polský soubor. Trochu exotiky letos přivezli muzikanti a mažoretky z kyperského Limasolu. Celkem se letos festivalu účastní 880 lidí z 8 zemí, sešlo se zde celkem 13 orchestrů. 

Novinkou letošního ročníku jsou takzvané showbandy. Pohyb v nich neobstarávají mažoretky, ale samotní muzikanti. „Hrají a zároveň do toho pohybově ztvárňují choreografie, které mají naučené, to je základ showbandu,“ vysvětluje Jiří Smitek, umělecký vedoucí festivalu. Jak se taková show dělá, předvedli hlavně orchestry z Itálie, Švédska a Holanďané. Festival končí v neděli večer závěrečným koncertem na fotbalovém stadionu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)