Bývalý šéf brněnských strážníků bude muset nastoupit do vězení. Další odklad nevyšel

Bývalý ředitel brněnských strážníků Jaroslav Přikryl musí nejpozději zítra odpoledne nastoupit do vězení. Poslal sice soudu další žádost o odklad nástupu trestu. Tentokrát ale podle mluvčí soudu Petry Hovorkové soudkyně rozhodnout nestihne. Žádost Přikryl poslal na poslední chvíli. Odpykat by si měl rok a půl ve vězení za to, že zahlazoval pokuty za dopravní přestupky známým a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

Dvakrát se bývalému řediteli brněnských strážníků podařilo ze zdravotních důvodů vyhnout nástupu do vězení. Do třetice ale se žádostí o odklad přišel příliš pozdě. „Vzhledem k tomu, že paní soudkyně celý den soudí, nelze předpokládat, že by bylo o této žádosti rozhodnuto,“ napsala mluvčí městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Jaroslav Přikryl si stěžuje na svůj špatný zdravotní stav už dlouho. Poprvé mu soud půlroční odklad přiznal už loni. Letos na jaře údajně strávil několik týdnů v nemocnici. V březnu soud rozhodl o dalším půlročním odkladu na základě vyjádření lékařů nemocnice ve vazební věznici v Brně-Bohunicích. Ti prostudovali posudek o jeho zdravotním stavu a dospěli k závěru, že mu nejsou schopni poskytnout péči, kterou potřebuje.

O zdravotním stavu bude rozhodovat věznice

Jaroslav Přikryl je povinen nastoupit výkon trestu nejpozději v pátek v šestnáct hodin. Na špatný zdravotní stav už se vymlouvat nemůže. „Zdravotní stav pana Přikryla bude posuzovat a vyhodnocovat už věznice,“ vysvětlila Petra Hovorková.

Bývalého ředitele brněnských strážníků soud potrestal za to, že dvaceti známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou. Městský soud v Brně Přikryla poslal na rok a půl do vězení. Stejný soud později trest zvýšil o dva měsíce prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se podle verdiktu dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Přikryl od počátku tvrdí, že je nevinný. Obrátil se na Nejvyšší soud, který se ho v prvním případě zastal. Podruhé se loni u Nejvyššího soudu dovolával neúspěšně. Obrátil se i na Ústavní soud. Ten zatím v jeho věci nerozhodl.