Brno ubytovalo další lidi bez domova. Není však jasné, co bude s projektem dál

Projekt Housing First v Brně (zdroj: ČT24)

Bydlení v městských bytech díky projektu Housing First (bydlení především), získalo v Brně dalších jedenáct lidí. Do podzimu jich chce sociální odbor magistrátu ubytovat ještě dvacet. Pilotní projekt zaměřený na lidi bez domova, kteří nemají podporu přátel nebo rodiny, tím zatím končí.

Klíče od svého bydlení držel třiašedesátiletý Alexander Ondráček v ruce naposledy téměř před dvaceti lety. A znovu až teď, od městského bytu v centru Brna.

„Naprosto skvělé! Jejda, ono je to i s postelí,“ zaradoval se, když si byt poprvé prohlédl. Do problémů se elektromontér rozvodných zařízení dostal kvůli dluhům, které zdědil. Na ulici ho pak definitivně poslaly exekuce. „Já jsem spával všude možně, pod širákem. Loni v únoru, jak na mě pršelo, mi omrzly nohy,“ popsal Alexander Ondráček.

Byty město přidělovalo podle potřeb klientů

Vzhledem k tomu, že mu chůze dělá problémy, hledali pracovníci sociálního odboru byt nejvýš v prvním patře, blízko zastávky i obchodu s potravinami, blízko úřadů. „S kolegyněmi jsme to dělali tak, že jsme si napsali na papírek omezení každého klienta, co může a nemůže, a na druhý papírek byty a pak jsme to párovaly,“ popsala výběr bytů vedoucí referátu pro sociální integraci Magistrátu města Brna Jana Janečková.

Nepotřebný nábytek našel nové využití

Všichni přichází do částečně zařízeného bytu, nechybí postel nebo lednička. Zbytek nábytku už si vybírá klient s pomocí sociálních pracovnic sám. Většinou použitý. Už tři roky totiž mohou Brňané starý nábytek vozit do celkem šesti sběrných míst po městě. „Loni nám lidé přinesli asi tisíc kusů různého nábytku. My jsme ho rozdělili šestadevadesáti rodinám. Nejčastěji se vozí skříně, ale to, co je nejžádanější, jsou postele, židle, stoly,“ popsal mluvčí SAKO Brno Martin Drozd.

Od jara 2017 do podzimu tohoto roku dostalo nové bydlení zhruba 50 lidí s podobným osudem jako pan Ondráček. Jestli k nim přibydou další, pak rozhodne vedení města v září. Kdo z těch dosavadních bude řádně platit nájem, o byt už nepřijde.