Bomby nad Pardubicemi: Město si připomíná zkázu chemičky

Pardubice - Pardubice si letos připomínají 70 let od bombardování tamní chemičky Paramo. Při náletech spojenců tehdy zemřelo téměř tři sta lidí. Tragické bombardování připomíná novou expozicí i Východočeské muzeum.

Východočeské muzeum představuje zatím nejrozsáhlejší expozici dobových artefaktů, které se týkají bombardování města Pardubic. Spojenci provedli celkem tři nálety, při nichž zemřelo 263 lidí. Odhodili celkem 870 tun bomb. Bombardéry měly za úkol zničit rafinérie, které používal wehrmacht.

  • „Operace nálet na Pardubice současně s náletem na Kolín tentýž den byla součástí obrovského spojeneckého plánu na znehybnění německé armády,“ upřesnil historik Jan Tetřev.

Pardubice měly tři významné strategické cíle, které byly pro spojence trnem v oku. Kromě Fantovy rafinerie minerálních olejů (dnešního Parama) cílili i na letiště a železnici. Bomby ale nepoškodily jen průmyslové objekty, těžce zasáhly i infrastrukturu města a z velké části Pardubic zbyly jen ruiny. Kouř z požáru samotné chemičky po bombardování stoupal nad město několik dní.

K vidění v expozici muzea budou například zbytky sestřelených bombardérů, dobové fotografie nebo replika protileteckého krytu. „Je to jedna z nejdůležitějších, byť nejkatastrofálnějších kapitol města Pardubic,“ připomněla ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková. Nálety na pardubické Paramo po 70 letech už nic nepřipomíná, podle pyrotechniků ale zůstávají v zemi dodnes desítky nevybuchlých bomb.