Bioplynovou stanici ve Velkém Karlově pokutovali za znečišťování vody a ovzduší. Zaplatí přes milion

Česká inspekce životního prostředí dala za loňský rok firmě, která vlastní bioplynovou stanici ve Velkém Karlově, téměř milionovou pokutu za opakované znečišťování vody a půdy. Letos k tomu přibyla další pokuta za znečišťování vzduchu. Inspekce provedla v loňském roce celkem šestnáct tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 113 milionů korun. Na jihu Moravy dostala nejvyšší pokutu právě firma ZUCCA za provoz bioplynové stanice.

Z dálky je nepřehlédnutelná a podle místních je kilometry daleko často i cítit. Bioplynová stanice mezi Velkým Karlovem, Hrádkem a Božicemi stojí od roku 2006 a od té doby si na ni místní obyvatelé stěžují. „Každé ráno, když v létě otevřeme okna, tak je takový zápach, že nemůžeme dýchat,“ stěžují si obyvatelky Velkého Karlova.

Bioplynka dostala od České inspekce životního prostředí za opakované znečišťování vody a půdy už několik pokut. V roce 2009 dokonce rekordních sedm milionů korun. Za loňský rok se pokuty v součtu vyšplhaly k téměř milionu korun, což bylo nejvíc v regionu. „Udělili jsme ji kvůli opakovaným únikům skladovaných látek a jejich mísení se srážkovými vodami,“ popsala zástupkyně ředitele oblastního inspektorátu inspekce v Brně Jana Antonínová. Letos k tomu inspekce přidala další pokutu, tři sta tisíc za znečišťování ovzduší.

Dvůr bioplynové stanice
Zdroj: ČT24

Firma slibuje, že se to změní

„Bioplynová stanice prochází rekonstrukcí, abychom už dál neznečišťovali spodní vody. Takže provádíme taková opatření, aby k tomu už nedocházelo,“ řekl majitel Bioplynové stanice Velký Karlov Bohumír Rada.

Vysokou pokutu dostal od České inspekce životního prostředí za loňský rok i výrobce sanitární keramiky ve Znojmě. Zaplatit musel tři sta tisíc korun za vypouštění vápencového kalu do veřejné kanalizace, brněnský dodavatel osvětlení jen o čtyřicet tisíc míň za to, že nezajistil využití obalů, a pokutu dvě stě osm tisíc korun dostalo zemědělské družstvo z Prakšic na Uherskohradišťsku za nepovolený odběr podzemní vody. „Inspekce vždycky zvažuje míru a rozsah toho zjištění, spolupráci toho subjektu,“ řekla zástupkyně ČIŽP Brno Jana Antonínová.

Pokuty, které udělila ČIŽP firmám na JM za rok 2017
Zdroj: ČT24

Pokuty se snižují, firmám záleží na dobré pověsti

Inspektoři udělali loni v Jihomoravském a Zlínském kraji téměř dva tisíce kontrol a udělili přes tři stovky pokut v celkové výši přes patnáct milionů korun. To je nejmíň od roku 2014. Podle inspekce se situace ale zlepšuje. „ Aby subjekty mohly uspět na trhu, tak je potřeba, aby se prezentovaly tak, že dodržují zákony v oblasti životního prostředí,“ vysvětlila Jana Antonínová.

Z celorepublikového hlediska byla loni nejvyšší uložená pokuta dva miliony koruny. Dostaly ji tři společnosti. Správa železniční dopravní cesty za kácení velkého množství dřevin bez povolení podél tratí na území celé republiky. Společnost Klio za opakované vypouštění nedostatečně předčištěných srážkových vod z čistírny odpadních vod do Zličínského potoka. Třetím subjektem s dvoumilionovou výší sankce byla firma Lagron, která nesplnila opatření k nápravě a nezalesnila deset hektarů holin vzniklých po rozsáhlých těžbách u obcí Stebno a Chvalov na Ústecku.