Bezdomovci nemají o očkování zájem. I tak je žloutenka v Brně na ústupu

Očkování lidí bez domova v Brně (zdroj: ČT24)

Až do konce dubna očkují zdravotníci v Brně bezdomovce proti žloutence typu A. Protože však zájem o vakcínu klesá, sociální pracovníci ji nově nabízí i v některých ubytovnách. I tak se od listopadu nový případ žloutenky neobjevil, takže by v březnu mohli hygienici odvolat stav epidemie.

Od poloviny loňského srpna brněnský magistrát naočkoval 214 bezdomovců. K dispozici má stále ještě 86 vakcín. O očkování proti žloutence ale bezdomovci už nemají zájem. „Je to pravděpodobně dáno tím, že jsme proočkovali velkou část z cílové skupiny,“ uvedl vedoucí oddělení sociálních kurátorů brněnského magistrátu Ladislav Ptáček.

Sociální kurátoři proto nově nabízejí očkování také lidem z komerčních ubytoven. Proti onemocnění budou chránění zhruba čtyři roky. Kvůli epidemii vynaložil magistrát finance také na vakcíny pro sociální pracovníky a strážníky nebo dezinfekci ve školách.

Náklady brněnského magistrátu kvůli epidemii žloutenky
Zdroj: ČT24

Dezinfekce v městské dopravě

Už zhruba rok a půl využívá ve svých vozech brněnský dopravní podnik silnější dezinfekci, a to především na dveře, okna, madla a podlahy. „Vyhodnotíme aktuální situaci a případně opatření upravíme tak, aby se zesilovala v situacích, jako je chřipková epidemie,“ řekl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Epidemie žloutenky vypukla na jižní Moravě předloni v létě. Největší podíl nemocných byl od začátku v Brně, nejčastěji se jednalo o lidi na okraji společnosti. Nákaza se však dostala i mezi běžné občany. Objevila se také ve třech školách, v Líšni, Židenicích a Brně-severu.

„Poslední případ této epidemie byl na konci listopadu, od posledního případu musí uběhnout dvojnásobek inkubační doby, to je sto dnů,“ připomněla vedoucí oddělení Krajské hygienické stanice Radka Boháčová. Pokud se neobjeví další, mohl by stav epidemie skončit zřejmě už v březnu.

Žloutenka typu A („nemoc špinavých rukou“) je infekční zánět jater. Virus této hepatitidy je značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.

Inkubační doba je 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky – bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.

V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.

Model viru žloutenky
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock