Baťův kanál se má prodloužit, ministři podepsali dohodu

Uherské Hradiště - Česká a slovenská vláda na dnešním společném zasedání v Uherském Hradišti jednaly i o plánovaném prodloužení splavnosti Baťova kanálu v úseku Otrokovice–Rohatec. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je v projektu obrovský potenciál pro rozvoj cestovního ruchu. V Trenčíně pak ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) se svým slovenským protějškem Peterem Žigou dohodu o prodloužení splavnosti podepsali.

Podle Nečase se vlivem Baťova kanálu v posledních letech podél řeky Moravy výrazně rozvíjí turistický ruch. Prodloužení kanálu by prý také napomohlo rozvoji tamních kulturních a historických památek. Kromě vodní turistiky má kanál vliv i na užívání cyklistických stezek, které podél kanálu vedou. „Je to velká příležitost v oblasti, která ještě před pěti lety nemusela být považována za centrum cestovního ruchu, ale Morava má turistům co nabídnout,“ řekl Nečas. 

Baťův kanál patří k největším turistickým atrakcím Zlínského a Jihomoravského kraje. Na lodích se po něm loni svezlo 65 tisíc lidí, což je meziroční nárůst o třináct tisíc. Kanál vznikl ve 30. letech, především kvůli přepravě lignitu z Ratíškovic do Otrokovic. Vodní cesta z části vede korytem Moravy a je dlouhá 53 kilometrů – hladinu udržuje celkem 13 jezů s plavebními komorami.