Archeologové objevili u Brna zřejmě nejstarší evropský šperk

Dvě desítky zlomků ulit. Zatímco jiní by je mohli přehlédnout, pro archeology jde o cenný nález. Zřejmě byly součástí nejstaršího šperku v Evropě starého přibližně 43 tisíc let. Podle odborníků mohl patřit nejstarším moderním lidem, kteří vytlačili neandrtálce. Vzácné úlomky objevili na vykopávkách poblíž Brna.

Nalezené ulity nejspíše tvořily náhrdelník. „Nesou znaky modifikací. Řezání, provrtávání a natírání červeným barvivem,“ uvedl vedoucí výzkumu Petr Škrdla z Archeologického ústavu Akademie věd ČRVDále uvedl, že ulity pocházejí podle předběžného určení pocházejí ze sedimentů Vídeňské pánve, která je vzdálená 30 kilometrů.

Takové zacházení s materiálem podle něj odpovídá chování prvních moderních lidí, kteří do Evropy začali přicházet před 50 až 40 tisíci lety. „Je to jeden z nejstarších dokladů na Evropském kontinentu,“ dodal Škrdla. Nejúspěšnějším hledačem částí starého šperku byl Vít Záhorák. Ve výkopech objevil spolu s dalšími archeology také celou řadu pazourků a čepelek.

Nový objev archeologů (zdroj: ČT24)

Úlomky zřejmě nejstaršího evropského šperku našli necelý metr pod povrchem. „Artefakty ležely poměrně mělce v kulturní vrstvě. Z tohoto důvodu je lokalita také ohrožená erozí. Za pár let by tu nemusela být a artefakty by mohly být vyorány,“ upozornil archeolog Ondřej Mlejnek z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Přestože na poli mezi Brnem a Podolím provádí výzkum právě česká akademie věd, čeština na vykopávkách příliš slyšet není. Průzkumu se totiž účastní i zahraniční studenti například z Francie, Estonska, Austrálie nebo Itálie, kteří se přijeli seznámit právě s touto archeologicky významnou lokalitou.

Mezi Podolím a Brnem pobývali pravěcí lovci

Dříve ji totiž hojně využívali pravěcí lovci. Měli odtud dobrý výhled a zároveň si mohli z nedaleké Stránské skály brát materiál na výrobu ostří do svých oštěpů. Ty pak využívali k lovu zvířat, která procházela nedalekým úvalem.

Podobné výzkumy zaměřené na první moderní lidi v Evropě probíhají na celém kontinentu. Přesto takto významný objev jako jsou ulity nalezené poblíž Podolí u Brna zatím žádní jiní archeologové nehlásili. Další vykopávky ale nejspíše v této lokalitě nebudou – na zkoumání chybí peníze. Lokalita je přitom odborníkům známá už od počátku 20. století.