Český fotbal – za vyšší cenu více zábavy

Kormidelník českého fotbalu, předseda ČMFS Ivan Hašek, dostal nápad, jak vydělat na televizních právech Gambrinus ligy trochu víc, než tomu je v současnosti. Česká televize bude fotbalové přenosy vysílat i nadále. Uplatnila totiž opci a licence tak bude prodloužena až do roku 2012. Jenže to nejspíš bude stát krapet víc. Podle Deníku Sport by mělo jít až o 100 milionů korun. Rozdíl oproti současnosti? Slušných 60 milionů. „Chtěli bychom dosáhnout toho, aby příjmy z televizních práv tvořily alespoň dvacet procent rozpočtu klubů,“ říká Hašek.

Podle místopředsedy ČMFS Miroslava Kříže by tahle změna mohla pomoci českému fotbalu, svazu a televizi. Což o to, pokud není řeč o kvalitativní úrovni tuzemské kopané, pak jsou peníze vítány vždycky. Hlavně v době krize, kdy se nad leckterými sponzory stahují mračna, a ti se tak rozmýšlejí daleko víc, do jakého mančaftu investovat.

Jenže – fotbalový svaz má k přímým přenosům na ČT výhrady. „Domníváme se, že přenosy by měly být lépe komentované a aby přibylo zábavy. Aby to nebylo jen o suchém hodnocení, že byl ofsajd, nebo jestli rozhodčí odpískal penaltu. Chceme, aby to bylo trochu lidovější,“ popisuje Kříž.

Aha. Takže když nastoupí například střížkovští Bohemians proti Kladnu a na hřišti se 90 minut nebude dít zhola nic, má Jaromír Bosák solit z rukávu jednu hlášku za druhou. A když dojdou hlášky, můžou se nasadit fóry šroubované tak, aby hezky zapadly do situace.

Popusťte trochu fantazie na špacír a představte si třeba tohle: Rozhodčí vytáhne po brutálním faulu červenou kartu. Hříšník se k němu rozběhne, zlobí se a gestikuluje. Bosák by mohl briskně reagovat: „Obermajer se právě diví, proč dostal to, co dostal. Na to by se slušela odpověď – protože zelené nefasovali!“ Ha ha. Ha ha ha. Fotbalová Zlatá mříž! Tak to tu ještě nebylo. Ivan Rőssler, někdejší šéf novácké zábavy, by zaplesal.

Bez urážky, ale ve srovnání s konkurencí dělá ČT u fotbalových přenosů, co může. Minimálně co do kvality komentátorů hraje extraligu. Jenže Gambrinus liga ani zdaleka není Premier League nebo Serie A. Ale to stejně všichni víme. Takže kde nic není, ani smrt nebere. Ani za 100 mega.