Americká epidemie tlustých

Do otevřeného boje s dětskou obezitou se pustila manželka amerického prezidenta Michelle Obamová. „Vypněte televize, pijte víc vody, dávejte si menší porce a začněte se hýbat,“ vyzvala Američany první dáma Spojených států. Má pravdu, děti za své stravovací návyky nemůžou. Jsou to rodiče, kteří „zavinili“, že každé třetí dítě v USA je obézní. Přesto už Obamová komunikaci s rodiči jaksi vzdala a chce brát útokem prostřednictvím škol právě samotné děti.

Situaci ohledně dětské obezity dnes Američané pojmenovali jako epidemii. Děti trpí cukrovkou nebo vysokým tlakem – tedy nemocemi, které se dřív vyskytovaly výhradně u dospělých, podotkla paní Obamová. Stejně jako to, že dnešním dětem chybí pohyb, že tráví hodiny u televize nebo počítačových her místo toho, aby si venku hrály s jinými dětmi nebo se věnovaly sportu. Zatím to vypadá, že zdravý životní styl je tím hlavním, co chce Michelle obyvatele své země naučit. Kdyby se jí to povedlo, nebylo by to vůbec málo! Vždyť jedna z prvních aktivit první dámy bylo představení své zahrady u Bílého domu. Šla příkladem, když dětem ukazovala, jak se pěstuje zelenina nebo bylinky. A už tehdy pronesla své poněkud naivní přání, aby děti změnily návyky svých rodin. Na podzim dokonce uspořádala sportovní odpoledne, ze kterého vzniklo známé video, kde prezidentova manželka otočila obruč kolem svého těla 142krát.

Až sem snad nikdo nemůže její aktivity kritizovat, nikdo přece nechce vychovávat generace nemocných dětí. Jak ale veřejnost přijme fakt, že na celou kampaň “Let´s move“ (Pojďte se hýbat!!) chce během deseti let Obamova administrativa dát 10 miliard dolarů? Nepochopí lidé a opozice tuto investici jako mrhání penězi v už tak těžké době? Peníze by měly umožnit školám nákup kvalitnějších potravin, více ovoce a zeleniny. Není totiž žádnou novinkou, že právě školy jsou často zdrojem tučných, slaných nebo přeslazených jídel. Ale neházejme všechnu vinu na školy, nejlevnějšími potravinami jsou v USA toustové sladké chleby, předsmažené polotovary nebo fast foody typu McDonald´s. Obamová sice uvažuje logicky, když si všímá právě tohoto rysu – lidé kupují levné a nekvalitní potraviny, pojďme tedy tento nešvar změnit… Sama ale zároveň určitě ví, že nákup potravin například v obchodním řetězci se zdravou výživou Wholefoods přijde běžného Američana často i dvakrát dráž. A tak jí nezbylo nic jiného, než oslovit veřejnost alespoň prostřednictvím škol, a dětem a snad i jejich rodičům ukazovat, že to jde i jinak. Třeba tak, že omezí návštěvy levných restaurací a že začnou častěji připravovat večeře doma z čerstvých surovin.

Součástí programu je mimochodem také bod, že se má omezit prodej sladkých nápojů a sladkých tyčinek ve školních automatech nebo to, že mají být nápoje i potraviny označeny viditelnou nálepkou s údaji o kaloriích. Doposud se tyto informace skrývaly kdesi na zadních stranách etiket ve velikosti několika milimetrů. A je pravda, že tato čísla jsou často šokující. Michelle Obamová věří, že se obezitu podaří zkrotit, a že se změna v životním stylu Američanů dokáže přetvořit během jedné generace. To jsou možná dost nadsazené cíle, ale třeba se to podaří. A vůbec by nebylo od věci, kdybychom takovým výzvám naslouchali i my v Česku.

  • Obezita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1157/115700.jpg
  • Michelle Obamová na zahradě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/928/92730.jpg