SOUHRN: Zásadní události soboty 20. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Svět se vzpamatovává z výpadku IT systémů, problémy trvají

Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek, a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají. Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci fungují ve standardním režimu, lékárny BENU obnovily provoz ve většině poboček. Odborníci ale varují před snahami podvodníků využít problémů způsobených výpadkem. Ten dle Microsoftu zasáhl 8,5 milionu zařízení s Windows.


Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá. Podle agentury Reuters to uvedly úřady jemenského povstaleckého hnutí hútíů. Ti se v pátek přihlásili k dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka. Izraelská armáda útoky potvrdila, šlo podle ní o odvetu za stovky útoků z poslední doby. V odvetě za izraelský dronový útok oznámilo také libanonské šíitské hnutí Hizballáh, že vypálilo desítky raket na kibuc v severním Izraeli. Z Libanonu raketami útočilo na Izrael také palestinské teroristické hnutí Hamás, informovala agentura AP.


V Bangladéši platí zákaz vycházení, proti protestujícím zasahuje armáda

V Bangladéši platí celou sobotu zákaz vycházení, který úřady vyhlásily kvůli studentským demonstracím. Počet obětí, které si střety studentů s bezpečnostními složkami vyžádaly, činí podle agentur více než sto. Podle úřadů byly tento týden při střetech zraněny také tři stovky policistů. Premiérka šajch Hasína Vadžídová zrušila kvůli situaci v zemi plánované návštěvy Španělska a Brazílie. 


Z Himálaje se po dvanácti letech podařilo snést tělo českého horolezce, napsala BBC

Z pohoří Himálaj se při nedávné úklidové akci, kterou pravidelně pořádají nepálské úřady, podařilo snést tělo českého horolezce Milana Sedláčka, který tam zahynul v roce 2012. Napsal o tom zpravodajský web BBC News, podle kterého nepálská armáda nalezla Sedláčkovy dokumenty totožnosti. České ministerstvo zahraničí v sobotu odpoledne sdělilo, že zatím nemá úředně potvrzeno, že tělo skutečně patřilo Sedláčkovi. Při akci byla snesena i další tři těla a jedna kostra.