SOUHRN: Zásadní události soboty 17. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 17. srpna 2024.

Ukrajinci v Kurské oblasti zničili klíčový most a upevnili pozice

Ukrajinské jednotky posílily své pozice v ruské Kurské oblasti a rozšířily území, které stabilně ovládají, hlásil velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Mimo jiné Ukrajinci zničili most přes řeku Sejm. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že ruské síly odrazily v Kurské oblasti útoky tří ukrajinských brigád ve třech obcích. Tvrzení bojujících stran nelze ve válečných podmínkách operativně ověřit z nezávislých zdrojů.


Česko zasáhly silné bouřky

Extrémně silná bouřka se odpoledne vyskytla na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje. Na stanici Kadov spadlo přes padesát milimetrů srážek za půl hodiny. Silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami hrozí podle meteorologů v celém Česku vedle sobotního odpoledne i po celou neděli. V noci na pondělí pak budou bouřky přecházet do deště, hlavně v Čechách může být vydatnější.


V Londýně hořel palác Somerset House

V centru Londýna hořel neoklasicistní palác Somerset House. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu, i poté na místě ale stále zasahovala přibližně stovka hasičů s patnácti vozy. Příčina požáru je zatím neznámá. Podle policie nejsou hlášeni žádní zranění. Hasiči byli na místo přivoláni krátce před polednem místního času, tedy před 13:00 SELČ. Palác funguje jako centrum umění, je v něm mimo jiné galerie.


Izrael tvrdí, že zabil elitního velitele Hizballáhu, udeřil i v Gaze

Izraelská armáda uvedla, že při dronovém útoku na jihu Libanonu zabila Husajna Ibráhíma Kasaba, jednoho z velitelů elitních jednotek šíitského hnutí Hizballáh. Židovský stát také vyzval civilisty k evakuaci některých oblastí v Pásmu Gazy poté, co zaútočil na město Zavajda v centrální oblasti. Podle palestinské agentury WAFA tam zemřelo nejméně patnáct Palestinců a další desítky byly zraněny. Izraelská delegace zamířila do Káhiry jednat o možném otevření hraničního přechodu Rafah.


Studie: Asteroid, který vyhubil dinosaury, se zformoval za Jupiterem

Nová studie pomocí inovativní techniky prokázala, že viník posledního masového vymírání dinosaurů na Zemi před šedesáti šesti miliony let vznikl za Jupiterem. A zároveň vyvrátila myšlenku, že se jednalo o kometu, napsala agentura AFP. Práce byla zveřejněná 15. srpna v prestižním časopise Science.

Události 17. 8. 2024 (zdroj: ČT24)