Riceová nalákala diváky méně než návštěva Bushe

Praha - Úterní návštěva americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Praze a dění kolem podpisu smlouvy o umístění radaru protiraketové obrany USA na českém území vzbudilo u diváků ČT24 i ČT2 menší zájem než loňská návštěva amerického prezidenta George Bushe v Česku. Sledovanost jednotlivých částí speciálu ČT24 "Zaostřeno na radar" sledovalo nejvýše 17,4 procenta diváků.

Celou návštěvu Condoleezzy Riceové mapoval zpravodajsko-publicistický kanál České televize ČT24. Část z pětihodinového přenosu nabídla i celoplošná ČT2. Největší sledovanost měla tisková konference šéfky americké diplomacie po podpisu hlavní smlouvy o radaru. Nenechalo si ji ujít 17,4 procenta diváků, což bylo více než šedesát tisíc diváků.

Doprovodné pořady sledovalo v průměru dvanáct procent diváků. Pětihodinové studio moderované Václavem Moravcem sledovalo v průměru 37 000 diváků starších 15 let s možností příjmu této stanice, v podílu na publiku se jedná o devět procent. Samotný podpis smlouvy Riceovou a ministrem zahraničí ČR Karlem Schwarzenbergem včetně následné tiskové konference přilákalo k televizi 53 000 dospělých při podílu na divácích 14 procent. Méně než deset procent lidí zhlédlo exkluzivní rozhovor Riceové pro ČT.

Pražská návštěva George Bushe loni v červnu vyvolala u diváků ČT24 a ČT1 zájem větší - stalo se tak i přesto, že hlavním důvodem příletu americké ministryně byl podpis smlouvy o vybudování radaru, který rozděluje českou společnost, neboť podle průzkumů jeho stavbu v ČR odmítají asi tři pětiny obyvatel ČR. Přílet amerického prezidenta sledovalo víc než 400.000 diváků. Tisková konference amerického prezidenta přilákala k obrazovkám ČT1 205.000 zájemců. Přenos tak sledovalo zhruba 31 procent lidí, kteří měli v tu dobu zapnutou obrazovku.