Internetové trafiky za peníze. Nyní i v Česku

Praha – Internetová trafika přestává rozdávat noviny zadarmo a čtenářům nezbývá, než si postupně zvyknout. Od tohoto týdne se platí za elektronické verze Lidových novin i MF Dnes, začátkem dubna už podobný krok udělalo i vydavatelství Economia se svými Hospodářskými novinami a týdeníkem Ekonom. Jejich prodej se pohybuje v řádu stovek. Pozadu nezůstávají ani na Slovensku, kde od nadcházejícího pondělí chystají zpoplatnění několika významných zpravodajských portálů.

Za zprávy na internetu už zavedly poplatky zahraniční Financial Times nebo Wall Street Journal. Následovaly i newyorské Timesy. Velká česká vydavatelství své čtenáře zatím šetří. Zpoplatnění se týká jen internetových verzí tištěných novin. Otázkou ale je, na jak dlouho. Podle Ondřeje Austa z odborného serveru Mediář.cz se jedná pouze o přípravu na budoucí krok.

Přístup k obsahu tištěného vydání MF Dnes a Lidové noviny stojí 10 Kč na den, za předplatné na měsíc pak čtenáři zaplatí 250 Kč. Elektronické verze lze objednat prostřednictvím SMS nebo pomocí platební karty. Hospodářské noviny pak stojí 330 Kč měsíčně nebo 3 600 Kč ročně.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Zájem čtenářů je zatím malý

Šéfredaktor stránek Tyinternety.cz Vojtěch Bednář si myslí, že díky českým podmínkám se nedá očekávat, že by elektronické verze deníků lákaly čtenáře ve velké míře. „I v zahraničí je to pořád v plenkách. Není žádný super úspěšný model, který by bylo možné následovat,“ tvrdí. Jeho slova ostatně potvrzuje Dalibor Balšínek, člen představenstva mediální skupiny MAFRA, která Lidové noviny i MF Dnes vydává. „Nepředpokládáme, že to budou nějaké horentní příjmy, spíž jde o další službu čtenářům,“ vysvětluje s tím, že hlavní zpravodajské servery zůstanou i nadále zdarma.

K podobnému kroku se 1. dubna uchýlilo i vydavatelství Economia, které stojí za deníkem Hospodářské noviny. I navzdory drobnému odlivu čtenářů to byl podle vedení krok správným směrem. „Doufám, že velice rychle zjistí, že je velký rozdíl mezi exkluzivním obsahem zpravodajského charakteru a tím, který visí někde na internetu a je zkopírován,“ říká Dan Hort, jenž je publisherem Hospodářských novin a Ekonomu. Jenže podle průzkumů uživatelé nechtějí platit za informace, které mohou najít jinde zdarma. Těch, kteří si elektronickou verzi kupují, je zatím okolo několika stovek.

U Práva a E15 vše při starém

Naopak některé další české deníky placené elektronické verze nechystají. To je třeba případ Práva. Podle jeho šéfredaktora Zdeňka Porybného se o jeho konceptu neuvažuje. „Ale ani ho do budoucna nevylučujeme,“ dodává pro web ČT24. Šéfredaktor deníku E15 Tomáš Skřivánek zase nepovažuje model platby za obsah v jakékoliv jeho podobě za příliš efektivní. „Koncept E15 a jeho webu je postaven primárně na výnosech z inzerce,“ odpověděl na náš dotaz s tím, že ani v budoucnu se zpoplatňovat nebude.

Cestou alespoň z části placeného obsahu na zpravodajských serverech se od příštího týdne vydají i na Slovensku. Od 18. dubna by tam mohlo být zpoplatněno až devět významných zpravodajských portálů. Jedná se třeba o Hospodárské noviny, Pravdu, Sme či Šport. Návštěvníci získají přístup do některých rubrik za měsíční poplatek 2,9 eura (asi 70 korun).

Zpoplatňují i Slováci

Projekt s názvem Piano by se v budoucnu mohl rozšířit také do Česka, zájem prý projevilo už několik společností. Zatím však čekají, jak se systém zavede na Slovensku. „Všeobecné zpravodajství zůstane všude bezplatné, zpoplatněné budou spíše specializované sekce, které navštěvují nejvěrnější návštěvníci daných webů,“ říká Tomáš Bella ze společnosti NextBig, která nový systém zpoplatnění internetových stránek připravila.

  • MF DNES autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/901/90091.jpg
  • Lidové noviny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90156.jpg
  • Hospodářské noviny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90129.jpg
  • Vydavatelství Economia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1067/106674.jpg
  • Ekonomický deník E15 zdroj: e15.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65197.jpg