Hlavní události pondělí 15. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Trump si jako kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance

Americké město Milwaukee hostí od pondělí republikánský nominační sjezd. Strana na něm oficiálně jmenovala bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa svým kandidátem pro listopadovou volbu nového šéfa Bílého domu. Trump, který o víkendu přežil pokus o atentát, také oznámil, že jeho kandidátem na viceprezidenta bude senátor J. D. Vance.


Biden po atentátu vystoupil s proslovem z Oválné pracovny

Americký prezident Joe Biden po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z Oválné pracovny Bílého domu. V několikaminutové řeči vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl Biden v reakci na atentát. Vyzval také ke slušnosti a férové hře v politice.


Soud vyměřil muži trest 18 let vězení za vraždu chlapce

Krajský soud v Hradci Králové potrestal osmnáctiletým vězením muže, který v lednu ubodal nožem v kolejišti hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové čtrnáctiletého chlapce. Třiatřicetiletému Janu Bártovi za zločin vraždy hrozilo patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Obžalovaný a poškozený se znali. Bárta u soudu odmítl vypovídat. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu na odvolání.


Soudkyně zamítla obžalobu Trumpa kvůli citlivým dokumentům

Soudkyně Aileen Cannonová v americkém státě Florida v pondělí zamítla obžalobu, v níž prokurátoři viní amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálního nakládání s citlivými vládními dokumenty. Podle amerických médií Cannonová rozhodla, že zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti pověřený daným případem Jack Smith byl jmenován nezákonně.


Soud odmítl obnovit řízení v případu vraždy ve Slopném

Krajský soud ve Zlíně zamítl návrh na obnovu řízení v případu brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011. V minulosti za ni byli odsouzeni Maroš Straňák ze Slovenska a Čech David Šimon, odpykávají si tresty 24,5 a 20,5 roku vězení. Návrh na obnovu řízení podali oba. Obnovy řízení se Straňák se Šimonem v uplynulých letech domáhali už několikrát, vinu dlouhodobě popírají. Rozhodnutí soudu není pravomocné, odsouzení si proti němu podali stížnost.


Evropská komise bude bojkotovat neformální jednání ministrů organizovaná Maďarskem

Evropská komise oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví v Radě Evropské unie plánuje bojkotovat neformální jednání ministrů a posílat na ně místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky. Na sociální síti X to uvedl mluvčí šéfky Evropské komise Eric Mamer. Zrušena podle něj byla rovněž tradiční návštěva eurokomisařů v předsednické zemi.


Vědci vytvořili digitální „prapolévku“. Simulovali v ní vznik života

Vědci ze společnosti Google provedli experiment, ve kterém se pokoušeli napodobit vznik života z neživé hmoty. Ve virtuálním prostředí vytvořili obrovské množství náhodných dat, která nechali interagovat, jako by na ně působily miliony let zcela náhodné vlivy. Mělo to připomínat takzvanou prebiotickou polévku, neboli prapolévku, z níž se podle řady vědeckých hypotéz měl vytvořit náhodnými kombinacemi molekul život. A přesně to stejné se stalo i v náročné simulaci.