Favoritkou na post ředitele ČT je Kasalová

Praha - Rada České televize na svém dnešním zasedání vybrala pět kandidátů na post ředitele ČT, kteří postupují do druhého kola výběrového řízení. Vedle současného ředitele ČT Jiřího Janečka je mezi nimi i současná europoslankyně Jana Bobošíková, spoluzakladatel hudební stanice Óčko Hynek Chudárek, bývalý šéf projektu digitální TV Barrandov Radomír Pekárek a někdejší šéfka vlastní tvorby TV Prima Jana Kasalová. Ta se ukázala být favoritkou celé volby, když při první volbě získala 12 hlasů ze 14 možných. Janeček měl o jeden hlas méně. Finálová volba, při které by rada měla zvolit nového ředitele, bude 15. července.

Hlasování rady mě potěšilo a budu ráda, když se mým projektem bude i nadále zabývat,„ řekla po jednání rady Kasalová. Pozitivně zareagoval i dosavadní generální ředitel České televize Jiří Janeček: “Doufal jsem, že to tak dopadne, a dopadlo."

Všichni postupující mají z minulosti zkušenosti z vedoucích pozic v médiích. Europoslankyně Jana Bobošíková pracovala v minulosti v Československé a České televizi. Během televizní krize byla od prosince 2000 do února 2001 ředitelkou zpravodajství. Hynek Chudárek je výkonný ředitel hudební televize Óčko, Jana Kasalová pracovala v TV Prima a Radomír Pekárek je bývalý šéf projektu televize Barrandov.

Favorit Klimeš se do druhého kola nedostal

Naopak jiní známí uchazeči se do užšího výběru nedostali. Bývalý ředitel ČT Dušan Chmelíček obdržel od radních dva hlasy, nepostoupili ani bývalý bruselský zpravodaj ČT Jiří F. Potužník, dokumentarista Martin Vadas nebo někdejší prozatímní šéf ČT Petr Klimeš, za jehož kandidaturou stál bývalý šéf ČT Ivo Mathé.

Volba pěti adeptů je prvním kolem celého výběrového řízení. Na programu jej rada měla už v polovině května, volbu ale odložila, protože čekala na nově zvolené radní. Poslanci v minulých týdnech vybrali pět nových či staronových radních, jedno místo v patnáctičlenném orgánu zatím zůstává neobsazené.

Do finále se podle předsedy Rady ČT Jiřího Baumruka dostali kandidáti s rozdílnými názory, což je podle něj dobré. „Všechno jsou to lidé, kteří mají nějakou zkušenost s televizí, což je určitě také výhoda,“ řekl Baumruk.

Rada ČT si na svém zasedání 24. června odsouhlasí způsob volby, který v polovině července použije. Pak budou jednotliví finalisté pozváni. „Budou vyslyšeni, dostanou slovo, dostanou otázky a pak bude rada vybírat a následně jmenovat, pokud se ten výběr podaří,“ uvedl Baumruk s tím, že pro zvolení nového ředitele je potřeba deset hlasů.

Ve finálovém kole čeká kandidáty přesvědčování radních o svých kvalitách a programu. „Strategický plán nemám, ale vím velmi jistě, že mohu slíbit, že pod mým vedením by Česká televize byla místem bez jakýchkoli lobbistických tlaků,“ řekla jedna z kandidátek, Jana Bobošíková.

Mění se Janečkův zástupce - Popa střídá Karmazín

Rada dnes také schválila změnu na postu zástupce ředitele ČT Janečka. Místo šéfa techniky Rudolfa Popa navrhl Janeček provozního ředitele Vladimíra Karmazína. Janečkovi končí šestiletý mandát 15. července, pokud by nebyl v té době znám nový ředitel, povede televizi prozatímně právě Karmazín a výběrové řízení se bude opakovat. Pop se zastupování Janečka vzdal pro velké pracovní vytížení.

Kandidáti na ředitele ČT

Jiří Janeček - Dosavadní ředitel České televize je ve funkci od roku 2003. Kariéru v médiích začínal jako redaktor okresních novin, poté působil jako redaktor a posléze moderátor ve zpravodajství ČT. V průběhu funkčního období dosáhl zvýšení koncesionářských poplatků, zlepšilo se hospodaření televize a začaly také vysílat dva nové kanály - ČT24 a ČT4 Sport. Terčem kritiky byla jeho personální politika nebo přehmaty při vymáhání poplatků.

Jana Bobošíková - Kromě kandidatury na post ředitelky ČT znovu kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu, tentokrát v čele koalice Suverenita. Bobošíková střídavě pracovala v různých médiích včetně ČT. Stojí v čele politické strany Politika 21. Loni byla kandidátkou KSČM na prezidentku republiky.

Hynek Chudárek - Spoluzakladatel hudební stanice Óčko, v současnosti její výkonný ředitel a člen představenstva. Dříve také podnikal v oblasti výroby CD.

Radomír Pekárek - Bývalý šéf projektu digitální televize Barrandov, předtím pracoval jako ředitel televizní a dabingové divize barrandovských studií.

Jana Kasalová - Spoluzakladatelka časopisu Reflex, dříve zastávala funkci šéfky oddělení vlastní tvorby komerční televize Prima. Působila také v televizi Nova - byla reportérkou investigativního pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu.