Změny klimatu ohrožují památky v Číně, varuje Greenpeace

Mimořádně vydatné deště způsobené změnami klimatu ohrožují prastaré buddhistické nástěnné malby v umělých jeskyních na severozápadě Číny, varovali zástupci východoasijské pobočky ekologické organizace Greenpeace. V nebezpečí se ocitly památky v Tun-chuangu a Čang-jie v provincii Kan-su, z nichž některé jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Průniky dešťové vody a rostoucí vlhkost poničily nástěnné malby v dekorativních umělých jeskyních Mo-kao, kterým se říká též Jeskyně tisíce buddhů a které pocházejí až ze čtvrtého století našeho letopočtu. Některé grotty se dokonce propadly.

Čínské úřady sice sestavují celostátní přehled kulturního dědictví, expertka Greenpeace Li Čao ale říká, že do doby, než bude hotový, by některé památky mohly zaniknout.

„Kulturní památky, které jsme sledovali my, patří mezi ty po finanční i personální stránce nejlépe zabezpečené v zemi,“ uvedla. „Ale pak tu jsou ve všech koutech Číny stovky dalších, na které jde méně peněz a které jsou méně prozkoumané, a těm hrozí to samé nebezpečí,“ podotkla.

Greenpeace uvádí, že zatímco celkový úhrn srážek v provincii Kan-su, kde jsou zapsány památky UNESCO, po roce 2000 vzrostl, dnů, kdy pršelo, ubylo. To znamená, že oblast zažila více přívalových lijáků. Teploty v této provincii se navíc zvyšují rychleji, než je celosvětový průměr.

Jeskyně Mo-kao
Zdroj: Wikimedia Commons (Zhangzhugang)/CC BY-SA 4.0

Změny počasí ohrožují další památky

Kan-su nicméně není jedinou čínskou provincií, kde památkám způsobuje problémy měnící se počasí. Minulý měsíc pekingská ekologická organizace Přátelé Země informovala, že kvůli nárůstu srážek v jinak suché provincii Šan-si na severu země, jsou poškozeny historické stavby, z nichž některé jsou až tisíc let staré.

Týká se to například prastarého chrámového komplexu Ťin-cch' a dekorativních umělých jeskyň Tchien-lung-šan. Kvůli mimořádně vydatnému dešti jsou poškozeny i různé starobylé věže a zdi v tomto regionu.