Zimní filmová škola nabídne adaptace britské literatury, Projekt 100, semináře i zimní kino

Uherské Hradiště - Na přelomu listopadu a prosince se bude v Uherském Hradišti konat 13. ročník tradičního Semináře britského filmu, přehlídky, která nabízí v menším rozsahu totéž, co Letní filmová škola (LFŠ): projekce snímků s odbornými úvody, komponované pořady a přednášky, koncerty, divadelní představení a výstavy.

Pro letošní návštěvníky je ve třech kinech připraveno 20 celovečerních filmových adaptací klasických děl britské literatury od autorů jako Graham Greene, Virginia Woolfová, Emily Brontëová, James Joyce, E. M. Forster, Jane Austenová a další. Kromě toho se osobně představí režisér Julien Temple se třemi svými filmy a blokem videoklipů.

V předpremiéře bude k vidění všech 10, respektive 11 snímků z přehlídky Projekt 100-2008. Příští rok bude českými a posléze i slovenskými kiny putovat například snímek Michelangela Antonioniho Zabriskie Point, Nenápadný půvab buržoazie a němý Andalúzský pes Luise Buñuela, Obrazy starého světa od režiséra Dušana Hanáka nebo íránský snímek Želvy mohou létat.

V rámci doprovodného programu dojde jak na důležitá aktuální témata filmového vzdělávání a výchovy a na setkání provozovatelů kin a filmových klubů, tak také na „uvolňovací“ hudební programy. Speciálním bonusem bude otevřený kulatý stůl k tématu Film a škola, kinolektoráty světově uznávaného britského lingvisty Davida Crystala, divadelní představení aktuálního nastudování hry Pýcha a předsudek v režii Radovana Lipuse, koncert skupiny Vypsaná fixa s následnou oldies party či dosud utajené „zimní kino“.

Nejdůležitějším podnětem ke vzniku semináře v roce 1995 byla kvalitní spolupráce s British Council Praha při pořádání LFŠ v předchozích 3 letech, díky které se dařilo stále častěji získávat nejenom britské filmy, ale i významné britské režiséry (Terry Gilliam, Lindsay Anderson, Ken Loach a další). Prostor LFŠ ale byl už pro širší prezentaci britského filmu menší, a tak se na konci roku 1995 uskutečnil první seminář britského filmu.

První ročník byl věnován tvorbě režiséra Dereka Jarmana, jehož tvorbu doporučil při své návštěvě LFŠ režisér Peter Greenaway. Od té doby vždy konec roku patřil semináři s velkou retrospektivou jednoho nebo dvou významných britských režisérů; prezentovalo se dílo Lindsaye Andersona, Alfréda Hitchcocka, Petera Sellerse, Stanleyho Kubricka, Alana Parkera, Romana Polanského a jiných. V roce 2004 byly portréty nahrazeny cyklem, který představuje spolupráci britského filmu s jiným britským uměním nebo fenoménem (divadlo, hudba, humor).