Zemřel jihoafrický fenomén „Sugar Man“. Americký zpěvák Rodriguez nevědomky přispěl k pádu apartheidu

Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož neuvěřitelný životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec v 70. letech na řadu let přerušil kariéru, jeho sociální texty se ale náhodou dostaly do rasově segregované Jihoafrické republiky (JAR), kde se stal rockovou hvězdou, aniž by to sám Rodriguez tušil. Svou hudbou nevědomky přispěl k pádu apartheidu. Jihoafričtí fanoušci si v té době mysleli, že je tajemný písničkář zřejmě po smrti, a tak se ho vydali hledat.

„Z celého srdce vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho dcerám, Sandře, Evě a Regan, a celé jeho rodině… Nechť jeho milá duše odpočívá v pokoji,“ píše se v prohlášení na zpěvákově oficiálním webu Sugarman.org. 

Rodriguez se narodil v roce 1942 v Detroitu přistěhovalcům z Mexika. Sám se naučil hře na kytaru a v 60. letech začal vystupovat v barech a klubech ve svém rodném městě a jeho okolí.

Jeho dvě studiová alba Cold Fact a Coming from Reality ale v USA propadla, a tak na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru a začal se věnovat studiu filozofie, komunální politice a manuální práci na stavbách a v továrnách, aby uživil svou rodinu.

Jihoafrický fenomén

Přibližně o padesát let později se stal námětem pro švédského filmaře Malika Bendjelloula, který natočil neuvěřitelný dokument o tom, jak se dvojice fanoušků z Jihoafrické republiky před lety snažila Rodrigueze vystopovat a ověřit fámy o jeho sebevraždě na pódiu.

Pirátská kopie jeho alb se totiž dostala do JAR a americký písničkář se v zemi stal fenoménem i díky svým sociálně zaměřeným a provokativním textům, které oslovily posluchače v izolovaném a rasově segregovaném státě. 

Jihoafričtí aktivisté bojující proti apartheidu našli v jeho textech inspiraci a považovali Rodrigueze za jednoho z hlavních světových umělců. Zpěvák tak dopomohl ke svržení apartheidu, aniž o tom věděl. Na konci 90. let pak v Jihoafrické republice odehrál několik emotivních koncertů. Jeho hudba byla ale dříve populární také v Austrálii, upozornil web Variety.

To vše zachycuje Bendjelloulův nízkorozpočtový snímek, který získal kromě Oscara pro nejlepší dokument také cenu britské filmové akademie. Po vydání dokumentu se Rodriguez objevil mimo jiné v talkshow legendárního Davida Lettermana a dvakrát také zavítal do Česka. V roce 2016 vyprodal pražské Forum Karlín, o dva roky později zahrál na festivalu Rock for People.